Odgođena sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH *Arhiva

Info: Aktivni članci 433, Arhivirani članci 4170

Otkazivanje tematske sjednice Parlamenta FBiH na temu “Stanje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu s posebnim osvrtom na uslove liječenja pacijenata te odlazak velikog broja ljekara specijalista” samo je još jedan od dokaza da Sebija Izetbegović ima moć, osim što kontrolira zdravstveni sistem, da kontrolira i zakonodavnu vlast u Federaciji, nažalost, saopćeno je iz Nezavisnog bloka.

Ovim potezom je i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović prekršio Poslovnik, jer je imao obavezu da sazove sjednicu sa ovom temom koju je od njega svojim potpisom tražilo najmanje 20 poslanika.

Podsjećam da sam kao zastupnik Nezavisnog bloka zajedno sa kolegama iz SDP-a, Naše stranke, Naroda i pravde, A-SDA i PDA, uputio pismeni zahtjev još 21. novembra 2019. godine predsjedavajućem Zaimoviću da se sjednica o stanju na KCUS održi. Član 98. Poslovnika PD PFBiH, tačno precizira da na “pismeni prijedlog 20 poslanika u Predstavničkom domu, o pitanjima koja oni smatraju izuzetno značajnim, predsjedavajući je dužan sazvati sjednicu u roku kraćem od 14 dana po prijemu prijedloga. Ukoliko u predviđenom roku predsjedavajući ne sazove sjednicu, potpredsjedavajući su dužni u roku od sljedećih sedam dana sazvati sjednicu”. Nakon toga predsjedavajući Zaimović, očito pod pritiskom zastupnice, generalne direktorice i supruge najmoćnijeg političara u Bošnjaka, je odugovlačio i kad je sazvao sjednicu, onda su odigrali dupli pas sa svojim starim političkim bratom HDZ-om BiH, te je ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić tražio odgodu, sa tačkama dnevnog reda koje nisu one što je tražilo najmanje 20 zastupnika“, izjavio je Amer Obradović, zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH.

Nezavisni blok još jednom upozorava na pogubnost da je čitav zdravstveni, a evo i parlamentarni rad, u rukama dvije-tri porodice i njihovih političkih sljedbenika. Naši zastupnici će i dalje sa
drugim opozicionim strankama učiniti sve da raskrinkaju ovu bahatu i nestručnu vlast, a uvjereni smo da će građani biti na strani pravde i čestitih političara.

izvor: Patria (nap.ba)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.