Odgovornost predsjednika savjeta mz za čišćenje snijega *Arhiva

Ilijaš

Veliki je broj komentara na  društvenim mrežama za loše čišćenje lokalnih puteva, problem  neprohodnosti puteva zbog snijega je u gotovo svim mjesnim zajednicama na području Općine Ilijaš. Krive su uglvnom firme zadužene za čišćenje.

Moramo napomenuti da se firme pridržavaju ugovora ali da problem predstavljaju dionice koje su “po nalogu”, što znači da bi se te dionice koje nisu u ugovoru čistile firma mora dobiti nalog od općine na zahtjev savjeta mjesne zajednice ili predsjedavajućeg. Građani moraju da znaju da su predsjedavajući mjesnih zajednica glavni akteri koji rade ili ne rade svoj posao i to je jedini razlog zašto su neki putevi očišćeni a neki ne.  Sve je to faktor osobe koja bi trebala da radi za građane, i da zastupa njihove interese, da bude upoznata sa stanjem na terenu, prohodnosti puta, broju osoba koje su na dijalizi, bolesnih, starih, djece i sl.

Biti predsjedavajući savjeta mjesne zajednice nije samo zastupati svoje interese već interese svih građana. Općina ne može reagovati na zahtjev pojedinca ili neke grupe građana, to mora da ide preko mjesne zajednice i predstavnika koje su građani odabrali da ih zastupaju.

Činjenica je da neki od predsjedavajućih savjeta mjesne zajednice nemaju vremena jer su uposlenici institucija i javnih preduzeća te radno vrijeme provode na poslu umjesto na terenu sa građanima, kao što bi trebala biti praksa.

Mi smo u više navrata na apel građana ukazivali na probleme koji su se rješavali samo pod pritiskom.

Narod zna ko od predsjedavajućih u mjesnim zajednicama zastupa interese građana a ko se bori za sebe i u svoju korist.

U nekim mjesnim zajednicama imamo sela koja su blokirana  zbog snijega,  a neki od predstavnika mjesnih zajednica kažu da ni oni ne mogu uticati da se putevi očiste jer ni njih niko ne šljivi. Problem zimske službe nije u firmama zaduženim za zimsko održavanje puteva  već u administraciji koja se treba pozabaviti ovom temom za budući period jer svi smo svjedoci da se stanje iz godine u godinu samo pogoršava.

Ne zaboravite da se 2019. biraju novi predstavnici mjesnih zajednica.

Autor članka je Redakcija sa 119 aktivnih i 1032 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.