Odluka Kriznog štaba: Dvosedmični prekid nastave u FBiH *Arhiva

Info: Aktivni članci 561, Arhivirani članci 4683

Odlukom Kriznog štaba Federacije BiH, od sutra će na dvije sedmice biti obustavljena nastava u osnovnim i srednjim školama, kao i fakultetima u Federaciji BiH, te otkazane pozorišne i kino predstave, kao i sportske aktivnosti i drugi javni skupovi.

Federalni ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić izjavio je danas na pres-konferenciji da je epidemiološka situacija u FBiH još povoljna, ali i da zahtijeva maksimalnu orgovornost svakog pojedinca.

Odluka o obustavi nastave će tokom dana biti zvanično saopćena za sve škole i fakultete, a te mjere poduzimaju se nakon situacije u vezi s koronavirusom u Evropi, ali i regiji.

Ministar Mandić upozorio je učenike da vrijeme koje je trebalo da provedu na nastavi ne provode u zatvorenom i prostoru gdje ima više ljudi, jer je to način prijenosa te bolesti.

Članovi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva savjetuju stanovništvu da ne putuje u države u kojima je zabilježeno najviše slučajeva koronavirusa.

Odsad je naloženo i osobama koje dolaze iz Njemačke, Francuske, Španije (bh. i strani državljani) da ostanu kući po povratku u BiH, narednih 14 dana.

Ponovno je upućen apel stanovnicima koji su stavljeni pod zdravstveni nadzor da se pridržavaju tih mjera kao i održavaju ličnu i kolektivnu higijenu.

Naglašeno je da je važna suradnja svih aktera da bi situacija bila što bolja, a zdravstveni sistem postigao što bolje rezultate.

Na području FBiH pod zdravstveni nadzorom su 384 osobe, 32 osobe su testirane od čega su tri pozitivne na koronavirus.

U utorak su potvrđena još dva pozitivna testa na koronavirus u FBiH. Radi se o dva člana porodice ženske sredovječne osobe, koja je prva zaražena. Svi su boravili u Italiji i zajedno se u BiH vratili osobnim automobilom 5. marta. Te dvije osobe nemaju simptome, a nalaze se u kućnoj izolaciji.

U BiH je dosada potvrđeno ukupno sedam slučajeva zaraženih koronavirusom.

Vlada FBiH

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.