Održana 23. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš *Arhiva

Ilijaš

Održana je septembarska sjednica Općinskog vijeća Ilijaš kojom je predsjedavao dopredsjedavajući OV Ilijaš Alen Hasković. Sjednica je imala 12 tačaka dnevnog reda, a bilo je prisutno 19 vijećnika. Nakon vijećničkih pitanja i inicijativa, pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Merima Osmanović obrazložila je Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Ilijaš za prvih šest mjeseci ove godine.

-Za prvih šest mjeseci ove godine Budžet Općine Ilijaš bilježi 8.677.599,00 KM ostvarenih prihoda, što je 49 posto planiranih za cijelu 2018. godinu, a rashodi su bili 4.696 140,00 KM što je 26 posto planiranih, odnosno ostvaren je suficit od 3.981 429,00 KM, kazala je, između ostalog, Osmanović.

Očekuje se da će se Budžet do kraja godine realizirati u znatno većem procentu jer je realizacija projekata usporena zbog raznih faktora: javnih nabavki, vremenskih uslova, izvođača radova i sl.

Usvojen je jednoglasno Prijedlog Plana stipendiranja izuzetno nadarenih učenika u srednjem i studenata u visokoškolskom obrazovanju u školskoj 2018/2019. godini, kao i Prijedlog Plana stipendiranja učenika u srednjem i studenata u visokoškolskom obrazovanju u stanju socijalne potrebe u školskoj 2018/2019. godini.

Planirana sredstva za stipendiranje izuzetno nadarenih učenika i studenata za školsku 2018/2019. godinu iznose: 136.800,00 KM. Ukupno stipendija za nadarene je 192, od čega 80 učenika i 112 studenata i 58 stipendija za stipendiranje učenika i studenata u stanju socijalne potrebe za što je potrebno 36 000 KM.

Vijećnici su usvojili Izvještaj o procjenjenoj šteti na dijelu općine Ilijaš prouzrokovanoj poplavama.

Zbog poplava i stanja elementarne nepogode koje je područje Misoče zahvatilo ovog ljeta nastale su velike materijalne štete te je za njihovu sanaciju potrebno tražiti pomoć kantonalnih i federalnih službi civilne zaštite i fondova solidarnosti drugih općina i drugih izvora jer sredstva kojima raspolaže Općina Ilijaš nisu dovoljna kako bi se štete sanirale. Komisija za procjenu utvrdila je da je ukupna šteta nastala u iznosu od 43 137,90 KM, navedeno je u Izvještaju.

Na kraju ove sjednice usvojen je Nacrt Pravilnika o uvjetima, načinu i postupku dodjele sredstava iz transfera za mobilnost mladih Općine Ilijaš. Usvajanje Pravilnika predstavlja način pomoći i potpori Općine Ilijaš mobilnosti mladih i finasijskoj potpori za odlazak na razne vrste edukacija, seminara, konferencija…

Javna rasprava o ovom Pravilniku trajat će od 01. do 30. oktobra 2018. godine. Nakon provedene javne rasprave, zainteresirani subjekti sve prijedloge, pitanja i sugestije mogu dostaviti pisanim putem ili putem e-maila Službi za društvene djelatnosti Općine Ilijaš: drustvenedjelatnosti@ilijas.ba najkasnije do 31.10.2018. godine do 15:00 sati.

(RadioIlijaš)

Autor članka je Redakcija sa 256 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.