Održana 23. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš *Arhiva

Info: Aktivni članci 598, Arhivirani članci 4683

Održana je septembarska sjednica Općinskog vijeća Ilijaš kojom je predsjedavao dopredsjedavajući OV Ilijaš Alen Hasković. Sjednica je imala 12 tačaka dnevnog reda, a bilo je prisutno 19 vijećnika. Nakon vijećničkih pitanja i inicijativa, pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Merima Osmanović obrazložila je Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Ilijaš za prvih šest mjeseci ove godine.

-Za prvih šest mjeseci ove godine Budžet Općine Ilijaš bilježi 8.677.599,00 KM ostvarenih prihoda, što je 49 posto planiranih za cijelu 2018. godinu, a rashodi su bili 4.696 140,00 KM što je 26 posto planiranih, odnosno ostvaren je suficit od 3.981 429,00 KM, kazala je, između ostalog, Osmanović.

Očekuje se da će se Budžet do kraja godine realizirati u znatno većem procentu jer je realizacija projekata usporena zbog raznih faktora: javnih nabavki, vremenskih uslova, izvođača radova i sl.

Usvojen je jednoglasno Prijedlog Plana stipendiranja izuzetno nadarenih učenika u srednjem i studenata u visokoškolskom obrazovanju u školskoj 2018/2019. godini, kao i Prijedlog Plana stipendiranja učenika u srednjem i studenata u visokoškolskom obrazovanju u stanju socijalne potrebe u školskoj 2018/2019. godini.

Planirana sredstva za stipendiranje izuzetno nadarenih učenika i studenata za školsku 2018/2019. godinu iznose: 136.800,00 KM. Ukupno stipendija za nadarene je 192, od čega 80 učenika i 112 studenata i 58 stipendija za stipendiranje učenika i studenata u stanju socijalne potrebe za što je potrebno 36 000 KM.

Vijećnici su usvojili Izvještaj o procjenjenoj šteti na dijelu općine Ilijaš prouzrokovanoj poplavama.

Zbog poplava i stanja elementarne nepogode koje je područje Misoče zahvatilo ovog ljeta nastale su velike materijalne štete te je za njihovu sanaciju potrebno tražiti pomoć kantonalnih i federalnih službi civilne zaštite i fondova solidarnosti drugih općina i drugih izvora jer sredstva kojima raspolaže Općina Ilijaš nisu dovoljna kako bi se štete sanirale. Komisija za procjenu utvrdila je da je ukupna šteta nastala u iznosu od 43 137,90 KM, navedeno je u Izvještaju.

Na kraju ove sjednice usvojen je Nacrt Pravilnika o uvjetima, načinu i postupku dodjele sredstava iz transfera za mobilnost mladih Općine Ilijaš. Usvajanje Pravilnika predstavlja način pomoći i potpori Općine Ilijaš mobilnosti mladih i finasijskoj potpori za odlazak na razne vrste edukacija, seminara, konferencija…

Javna rasprava o ovom Pravilniku trajat će od 01. do 30. oktobra 2018. godine. Nakon provedene javne rasprave, zainteresirani subjekti sve prijedloge, pitanja i sugestije mogu dostaviti pisanim putem ili putem e-maila Službi za društvene djelatnosti Općine Ilijaš: drustvenedjelatnosti@ilijas.ba najkasnije do 31.10.2018. godine do 15:00 sati.

(RadioIlijaš)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.