Održana 34. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš *Arhiva

Aktivni članci 824 od 847, Arhivirani članci 2689 od 2704

Septembarska sjednica Općinskog vijeća Ilijaš održana je ovog ponedjeljka uz prisustvo 21 vijećnika.

Dnevnim redom je planirano sedam tačaka, a sjednicu je vodila predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović.

Vijećnici Muhamed Handžić i Almir Špiodić su istupili iz stranke BPS Sefer Halilović i ubuduće će nastupati kao samostalni.

Na početku sjednice usvojen je Izvještaj o realizaciji zaključaka sa prethodne sjednice.

Nakon nekoliko vijećničkih pitanja i inicijativa usvojen je prijedlog Plana stipendiranja izuzetno nadarenih učenika u srednjem i studenata u visokoškolskom obrazovanju u školskoj/akademskoj 2019./2010. godini.

Općina Ilijaš će osigurati stipendije za 80 izuzetno nadarenih učenika u iznosu od 36.000,00 KM i 117 izuzeto nadarenih studenata u iznosu od 105.300,00 KM. Ukupno je planirano 141.300,00 KM.

Potom je usvojen prijedlog Plana stipendiranja učenika u srednjem i studenata u visokoškolskom obrazovanju u stanju socijalne potrebe u školskoj/akademskoj 2019./2020. godini.

Planirana sredstva za stipendiranje učenika i studena u stanju socijalne potrebe iznose 39.600,00 KM. Od toga za 44 učenika i 22 studenta. Iznos stipendije je 50 KM za učenike i 100 KM za studnete.

Vijećnici su usvojili Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti za zaključivanje Sporazuma o vansudskom izmirenju duga “MUHIĆTRANS” d.o.o. Sarajevo. Ovoj firmi se Sporazumom omogućava sukcesivno plaćanje naknade za građevisnke dozvole u tri dijela.

Najviše pažnje i rasprave izazval je Informacija o priopredaji dužnosti između predsjednika Savjeta mjesnih zajednica u mandatnom periodu 2014. – 2019. godina i novoizabranih predsjednika Savjeta mjesnih zajednica za mandatni period 2019. – 2023. godina.

Informaciju su obrazložili općinski načelnik Akif Fazlić i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac – Jozić.

Nakon konstruktivne rasprave, prijedloga i komentara, uz usvajanje Informacije k znanju, Općinsko vijeće predložilo je tri zaključka; Općinsko vijeće daje podršku novim Savjetima MZ da utvrde činjenično stanje u radu prethodnih Savjeta MZ i eventualno pokrenu radnje utvrđivanja njihove odgovornosti. Zatim, OV zadužuje nadležne općinske službe da kontinuirano pružaju stručnu pomoć o svim pitanjima vezanim za njihove nadležnosti, a treći zaključak je da se održe zborovi građana u svim MZ i izrade statuti MZ do kraja 2019. godine.

izvor: Općina Ilijaš

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.