Održana 39. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš *Arhiva

Info: Aktivni članci 433, Arhivirani članci 4170

Uz prisustvo 21 vijećnika u srijedu, 26. februara 2020. godine održana je 39. redovna sjednica Općinskog vijeća Ilijaš. Zasjedanje je vodila predsjedavajuća Općinskog vijeća Alma Omerović.

Vijećnik Asim Mujić je istupio iz stranke Građanski savez i ubuduće će nastupati kao samostalan vijećnik.

Na dnevnom redu našlo se sedam tačaka, a nakon vijećničkih pitanja i inicijativa prešlo se na dnevni red.

Jednoglasno je usvojen Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi Općine Ilijaš za 2019. godinu. Izvještaj predstavlja sublimaciju izvještaja koji su proizvod realizacije projekata iz operativnog plana općinskog načelnika i službi Općine za 2019. godinu, planova i programa rada službi Općine za 2019. godinu i realizaciju ciljeva za 2019. godinu.

U protekloj godini realizovano je 65 kapitalnih projekata u vrijednosti od 8.797.000,00 KM. Iz oblasti saobraćajne infrastrukture 36 projekata vrijednosti 2.740.000,00 KM, iz oblasti komunalne infrastrukture 15 projekata u vrijednosti od 2.459.000,00 KM, u oblasti građenja, sanacija i rekonstrukcija objekata sedam projekata vrijednih 2.701.000,00 KM.

Također, visok nivo aktivnosti ostvaren je i u sferi društvenog života općine Ilijaš gdje su kroz tekuće tranfere za pojednice i neprofitne organizacije podržane pojedine kategorije stanovništva kao i rad i aktivnosti nevladinog sektora u ukupnoj vrijednosti od 1.891.610,00 KM. Transfer za učenike, studente i mlade iznosio je 413.905,00 KM, transfer za socijalne programe i boračku populaciju u iznosu od 486.273,00 KM, transfer za udruženja građana i neprofitne organizacije 729.948,00 KM, a za podsticajne mjere u privredi i poljoprivredi izdvojeno je 261.484,00 KM.

Jednoglasno je usvojen i Operativni plan općinskog načelnika i službi Općine Ilijaš za 2020. godinu, kojeg je detaljno obrazložio načelnik Akif Fazlić.

Osnovi za izradu Operativnog plana sadržani su u Budžetu Općine Ilijaš za 2020. godinu, u Strategiji razvoja općine Ilijaš za period 2018. – 2022. godinu, planovima i programima Vlade Kantona Sarajevo, planovima i programima rada javnih preduzeća i planovima ostalih potenicjalnih investitora.

“Operativnim planom utvrđeni su i definisani projekti čijom realizacijom će se prije svega nivo izgrađene infrastrukture u oblasti saobraćaja, vodosnabdijevanja, elktrosnabdijevanja i ostalih komunalnih funkcija, društvenih djelatnosti, ekologije i zaštite životne sredine, rada MZ i organa uprave podići na viši nivo i započeti izgradnja nove, što će uveliko poboljšati uslove života stanovništva općine Ilijaš u svim njenim dijelovima.

U 2020. godini planirana je realizacija 81 kapitalnog projekta od kojih se na saobraćajnu infrastrukturu odnose 34 projekta, a najznačajniji su druga faza izgradnje Gradskog stadiona u Ilijašu, nastavak rekonstrukcije regionalne ceste, nastavak dalje modernizacije saobraćajne, vodovodne i kanalizacione infrastrukture na cijelom području općine Iljaš, nastavk infrastrukturnog opremanja industrijskih zona, završetak izgradnje reciklažnog dvorišta, sufinansiranje projekata energetske efikasnosti  za SŠC “Nedžad Ibrišimović” i četiri područne škole, završetak rekonstrukcije prostora i nabavka opreme za produženi boravak u OŠ “Hašim Spahić”, te rekonstrukcija u JU “Djeca Sarajeva” – vrtić u Ilijašu.

Važno je napomenuti da će se realizacijom projekata definisanim u oblasti privrede i poljoprivrede, kao što je nastavak subvencioniranja poljoprivredne proizvodnje, uvođenje novih poticaja za poslovne ideje i strat up biznis, a posebno dalje ulaganje u industrijske zone, stvoriti ambijent i uslovi za dalji ekonomski rast i zapošljavanje.

U 2020. godini uvodi se još jedna linija podrške privrednim subjektima i obrtnicima, a to je potpuno regresiranje kamate na investicione kredite. Zajedno sa institucijama KS definsat ćemo osnovne mjere i aktivnosti na smanjenju zagađenosti zraka na području naše općine

Dinamika i realizacija nekih od projekata biće uslovljena aktivnostima nosilaca, finansijera, implementatora projekata, prije svega Vlade Kantona Ssarajevo i njenih nadležnih ministarstava i direkcija kao i investitora.

Poseban zadatak i važno pitanje za dalji razvoj općine će se definisati kroz procedure izrade i donešenje novog urbanističkog plana za urbanističko područje općine Ilijaš, te kroz izradu  i donošenje nove Strategije općine Ilijaš za period 2021. – 2027. godinu, koja će se raditi sinhronizovano za sve nivoe vlasti u FBiH”, kazao je Fazlić.

Vijećnici su potom podržali Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o povjerenju na upravljanje i korištenje općinskih objekata za vodosnabdjevanje koji su u isključivom ili pretežnom vlasništvu Općine Ilijaš.

Usvojeno je Rješenje kojim se utvrđuje da je od javnog interesa obezbijeđenje zemljišta za proširenje fudbalskog igrališta u Ljubnićima – Čifluk, te da se u tu svrhu može pristupiti potpunoj eksproprijaciji zemljišta. Potom Rješenje kojim se utvrđuje da je od javnog interesa izgradnja vodovodne mreže i separatne kanalizacione mreže za fekalne i oborinske vode na lokalitetu za izgradnju apartmasnkog naselja Bioča II, te da se u tu svrhu može pristupiti potpunoj eksproprijaciji zemljišta.

Vijećnici su na kraju prihvatili i Prijedlog Rješenja o formiranju Komisije za izlaganje na javni uvid podataka premjera i katastarskog klasiranja za katastarske općine Bijambare, Dragoradi, Srednje, Stomorina i Čevljanovići.

izvor: Općina Ilijaš

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.