Održana radionica “Vrednovanje prirodnih ekosistemskih vrijednosti u funkciji lokalnog razvoja” *Arhiva

BiHIlijaš

U organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja na području Zaštićenog pejzaža “Bijambare”, u postoru nekadašnje kasarne “Zamo Dučić”, u okviru projekta „Eco Karst“ održana je završna radionica pod nazivom „Vrednovanje prirodnih ekosistemskih vrijednosti u funkciji lokalnog razvoja“, te manifestacija Sajma proizvoda lokalne zajednice “Zlatne boje”.

Sajam se održava u okviru međunarodnog projekta Intereg dunavske mreže “Eko Karst” koji se implementira zajedno sa 16 partnera iz dunavske regije dok aktivnosti na projektu Ustanova provodi uz podršku Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i nevladine organizacije “CENER 21”.

Projekat „Eco Karst“ uključuje sedam zaštićenih kraških područja iz sedam država koje imaju zajedničke karakteristike i probleme. Bosna i Hercegovina u ovom projektu učestvuje sa Zaštićenim pejzažem „Bijambare“.

Prisutnima se obratio i direktor KJUZPP Osman Delić i sa zadovoljstvom naglasio da je ovaj projekat ocjenjen jako kvalitetno.

„Prije svega hvala vam na odzivu i želim kazati da ovaj projekat privodimo kraju. Projekat je ocjenjen jako kvalitetno. Imamo namjeru nastaviti sa sličnim projektima i u budućnosti. Već u februaru održat ćemo sljedeću radionicu. Ovaj projekat nas je zbližio i na taj način smo se upoznali. Iskreno se nadam da će se i narednom periodu od ovog projekta izroditi nešto da bi se napravilo od infrastrukture“, kazao je Delić.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić kazao je da će u svakom slučaju lokalna zajednica, a i područje Zaštićenog pejzaža “Bijambare” biti oplemenjeno i dobiti daleko bolje uslove.

„Drago mi je zaista što smo se u ovolikom broju okupili. Naravno ja ću kazati da poduzimamo maksimalne korake kako bismo na ovom received 257093168343950prostoru obezbijedili sve potrebne sadržaje i sve ono što će lokalnoj zajednici doprinijeti da od ovog prostora imamo značajnu korist. Trenutno smo u fazi izrade dokumentacije za izgradnju edukaciono-rekreacionog kampa i sportsko-rekreativne zone, te grada minijatura, istakao je ministar Lukić.

Na sajmu je učestvovalo mnogo izlagača koji su predstavili bogatstvo ručnih radova, gastronomskih specijaliteta, rukotvorina, suvenira i tradicionalnih odjevnih predmeta.

Stručni saradnik za promociju i marketing Javne ustanove za zaštićena prirodna područja KS-a Mustafa Zvizdić kaže da je jako zadovoljan posjetom ovogodišnjeg sajma koji je trajao mjesec dana pod nazivom „Zlatne boje“.

„Sajam je po mnogo čemu bio veći i bogatiji od prošlogodišnjeg, veći broj izlagača i mnogo veće interesovanje koje je rezultiralo i većim brojem posjetilaca te izvanrednom prodajom na svim štandovima izlagača. U ponudi su bili razni proizvodi, domaći sokovi, džemovi, proizvodi od heljde, heljdino brašno, razne vrste meda i domaće tjestenine. Sajam „Zlatne boje“ je zapravo sajam proizvoda lokalne zajednice i ističe se iz tog razloga što uključuje lokalnu zajednicu u rad zaštićenih područja. Svoje proizvode izlagalo je udruženje žena „Ruža“ i udruženje pčelara sa područja općine Ilijaš“, istakao je Zvizdić.

Sajam “Zlatne boje” je održan i u okviru međunarodnog projekta “Eko Karst” i u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Izvor: radioilijas.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.