Održana radionica “Vrednovanje prirodnih ekosistemskih vrijednosti u funkciji lokalnog razvoja” *Arhiva

BiHIlijaš

U organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja na području Zaštićenog pejzaža “Bijambare”, u postoru nekadašnje kasarne “Zamo Dučić”, u okviru projekta „Eco Karst“ održana je završna radionica pod nazivom „Vrednovanje prirodnih ekosistemskih vrijednosti u funkciji lokalnog razvoja“, te manifestacija Sajma proizvoda lokalne zajednice “Zlatne boje”.

Sajam se održava u okviru međunarodnog projekta Intereg dunavske mreže “Eko Karst” koji se implementira zajedno sa 16 partnera iz dunavske regije dok aktivnosti na projektu Ustanova provodi uz podršku Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i nevladine organizacije “CENER 21”.

Projekat „Eco Karst“ uključuje sedam zaštićenih kraških područja iz sedam država koje imaju zajedničke karakteristike i probleme. Bosna i Hercegovina u ovom projektu učestvuje sa Zaštićenim pejzažem „Bijambare“.

Prisutnima se obratio i direktor KJUZPP Osman Delić i sa zadovoljstvom naglasio da je ovaj projekat ocjenjen jako kvalitetno.

„Prije svega hvala vam na odzivu i želim kazati da ovaj projekat privodimo kraju. Projekat je ocjenjen jako kvalitetno. Imamo namjeru nastaviti sa sličnim projektima i u budućnosti. Već u februaru održat ćemo sljedeću radionicu. Ovaj projekat nas je zbližio i na taj način smo se upoznali. Iskreno se nadam da će se i narednom periodu od ovog projekta izroditi nešto da bi se napravilo od infrastrukture“, kazao je Delić.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić kazao je da će u svakom slučaju lokalna zajednica, a i područje Zaštićenog pejzaža “Bijambare” biti oplemenjeno i dobiti daleko bolje uslove.

„Drago mi je zaista što smo se u ovolikom broju okupili. Naravno ja ću kazati da poduzimamo maksimalne korake kako bismo na ovom received 257093168343950prostoru obezbijedili sve potrebne sadržaje i sve ono što će lokalnoj zajednici doprinijeti da od ovog prostora imamo značajnu korist. Trenutno smo u fazi izrade dokumentacije za izgradnju edukaciono-rekreacionog kampa i sportsko-rekreativne zone, te grada minijatura, istakao je ministar Lukić.

Na sajmu je učestvovalo mnogo izlagača koji su predstavili bogatstvo ručnih radova, gastronomskih specijaliteta, rukotvorina, suvenira i tradicionalnih odjevnih predmeta.

Stručni saradnik za promociju i marketing Javne ustanove za zaštićena prirodna područja KS-a Mustafa Zvizdić kaže da je jako zadovoljan posjetom ovogodišnjeg sajma koji je trajao mjesec dana pod nazivom „Zlatne boje“.

„Sajam je po mnogo čemu bio veći i bogatiji od prošlogodišnjeg, veći broj izlagača i mnogo veće interesovanje koje je rezultiralo i većim brojem posjetilaca te izvanrednom prodajom na svim štandovima izlagača. U ponudi su bili razni proizvodi, domaći sokovi, džemovi, proizvodi od heljde, heljdino brašno, razne vrste meda i domaće tjestenine. Sajam „Zlatne boje“ je zapravo sajam proizvoda lokalne zajednice i ističe se iz tog razloga što uključuje lokalnu zajednicu u rad zaštićenih područja. Svoje proizvode izlagalo je udruženje žena „Ruža“ i udruženje pčelara sa područja općine Ilijaš“, istakao je Zvizdić.

Sajam “Zlatne boje” je održan i u okviru međunarodnog projekta “Eko Karst” i u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Izvor: radioilijas.ba

Autor članka je Redakcija sa 129 aktivnih i 1032 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.