Održana redovna Skupština Udruženja penzionera Ilijaš

Info: Aktivni članci 431, Arhivirani članci 1919

Udruženje penzionera Ilijaš održalo je ovog ponedjeljka redovnu Skupštinu na kojoj je, odlukom većine članova, usvojen Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju za 2019. godinu, kao i Plan rada i Finansijski plan za 2020. godinu.

Skupština, koja je trebala biti održana u martu, prolongirana je za juni zbog prisutne pandemije koronavirusa. Udruženje penzionera Ilijaš funkcioniše zahvaljujući mjesečnoj dotaciji Općine Ilijaš i članarina.

Udruženje penzionera Ilijaš poslovalo je pozitivno i ostvarilo suficit u 2019. godini, prvenstveno zbog manje smrtnosti u toku te godine. Povećana smrtnost zabilježena je ove godine.

Feriz Zahid, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja penzionera Ilijaš kaže da su posebno ponosni što su nakon 10 godina uspjeli urediti prostorije uređenja koje su bile jako oštećene i neuslovne za rad, te povećati broj isplaćenih pomoći u slučaju bolesti i vanrednih situacija, organizaciju izleta i ostvarivanje suficita, a ta sredstva bit će značajna pomoć ove godine.

-Iz godine u godinu penzioneri žive sve teže. U 2019 godini imali smo ukupno 118 smrtnih slučajeva a već u prvih pet mjeseci ove godine imamo 64 smrtna slučaja. Udruženje penzionera u Ilijašu ima 2800 članova, mada ima 3704 penzionera na području Ilijaša, oko 1000 nisu članovi ne znam iz kojih razloga, članstvo je dobrovoljno. Nezadovoljstvo među penzionerima klija prvenstveno zbog neusklađivanja penzija, samo se izgleda na penzionere primjenjuje Korona zakon, nikome nisu umanjene plaće u organima uprave. Usklađivanje je za 2019. godinu kada nije bila korona, to su minimalna sredstva od nekih 15 maraka po penzioneru. Penzioneri bi sav teret problema države podnijeli na svojim leđima, ali svi ravnomjerno. Nepravda je penzionerima nanesena i očekujemo ispravku nakon prestanka stanja nesreće, kazao je Feriz za Radio Ilijaš.

Briga o penzionerima, njihovom zdravlju, isplata posmrtnina, briga o obezbjeđenju ogrjeva, obilazak bolesnih, pomoć u liječenju, organizacija druženja i izleta primarne su aktivnosti na koje će Udruženje penzionera Ilijaš biti usmjereno i u 2020. godini.

izvor: RadioIlijas.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.