Održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš povodom Dana državnosti BiH *Arhiva

Info: Aktivni članci 588, Arhivirani članci 4683

Polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju kod SŠC „Nedžad Ibrišimović“ počelo je zvanično obilježavanje Dana državanosti BiH u organizaciji Općine Ilijaš. Potom je program nastavljen svečanom sjednicom Općinskog vijeća u zgradi Općine Ilijaš.

Gost predavač na svečanoj sjednici bio Amir Duranović doktor historijskih nauka, docent na oblastima Uvod u historijsku nauku i pomoćne historijske discipline i Svjetska i bosanskohercegovačka historija novog vijeka i savremenog doba na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Duravnović je ukazao na činjenicu da je u uslovima II svjetskog rata, periodu destrukcije globalnih razmjera, postojala grupa ljudi koja je uspjela ostvariti nešto što se zove društveni dogovor i obnoviti ideju države BiH na način da njeni građani žive ravnopravno na svakom njenom dijelu.

“Trebalo je proći vremena da to što je usvojeno kao deklaracija 1943. godine postane dio političke i zakonodavne prakse, odnosno da zaživi. Savremena historija BiH ima svoj uspon, od obnove državnosti 1943. godine, ekonomskog i društvenog oporavka u poslijeratnom periodu do završe faze izgradnje države, odnosno stjecanja neovisnosti u 90-im godinama 20. stoljeća i kada je opet kao žrtva fašizma morala da se brani.

Trebamo biti zadovoljni saznanjem da smo u prilici obilježavati Dan državnosti BiH, bez obzira što postoje određena politička i društvena neslaganja oko toga. To će vjerovatno trajati upravo zato što smo u 90-im godinama imali jedan veliki društveni lom u odnosu na prethodni društveno – politički poredak i trebat će vremena da se izgradi nova vrsta društvenog dogovora o tome kako želimo da vidimo BiH. Trebaće puno energije, vremena, truda, zalaganja, ali ima nešto što je iznad toga, a to je ideja da svi u ovoj državi možemo živjeti ravnopravno i zadovoljno i to je nešto za što se vrijedi zalagati”, rekao je dr. Duranović.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić naglasio je nemjerljiv značaj ovog datuma za našu domovinu.

“Dan državnosti BiH je najvažniji datum za našu domovinu i njene građane. Ovo je prilika da se podsjetimo i odamo priznanje i počast našim bližim precima koji su 1943. godine donijeli rezuluciju koja je značila baštinjenje vrijednosti antifašizma, o opredjeljenju građana BiH da žive u jednoj državi.

Ono što je najvažnije donijela je odluku o principima na kojima će ta država počivati, i organizirati se. Ti principi su značili potpunu ravnopravnost svih naroda u BiH i taj princip je prošao historijsku provjeru na kojima je BiH imala socijalni, ekonomski, kulturni i svaki drugi razvoj do agresije. Nažalost poslije agresije, novo uređenje nije napravljeno na tim principima.

Želim podsjetiti na riječi rahmetli Alije Izetbegovića, koje je rekao u New Yorku 1997. godine kada je dobio nagradu za demokratiju, da Bosna nije parče zemlje na Balkanu ona je ideja, vjera da u njoj mogu živjeti narodi različitih vjera, različitih kulturnih tradiciji i na tom osnovu treba graditi budućnost i ustavno – pravni poredak i ako to uspijemo BiH će biti mjesto prosperiteta i svi njeni građani ostvarit će svoje životne snove”, kazao je Fazlić.

Na kraju sjednice dodjeljene su diplome i nagrade za pobjednike literarnog konkursa za učenike osnovnih škola sa područja općine Ilijaš od VI do IX razreda o temi “Bosno, domovino, mati”. Pobjednice literarnog konkursa su Almedina Herić – I mjesto, Emina Pušina – II mjesto i Ajla Bukva – III mjesto.

Sadržaj ovog članka prenosimo sa: Općina Ilijaš. Foto: Općina Ilijaš. Naš sistem automatski ubrizgava logo na svaku sliku.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.