Održana tematska sjednica Općinskog vijeća Ilijaš: Javna rasprava na Nacrt Zakona o lokalnoj samoupravi *Arhiva

Info: Aktivni članci 579, Arhivirani članci 4683

Tematska sjednica Općinskog vijeća Ilijaš održana je ove srijede sa jednom tačkom dnevnog reda i to: Javna rasprava na Nacrt Zakona o lokalnoj samoupravi.

Sjednicu je vodila predsjedavajuća Općinskog vijeća Alma Omerović, a pored vijećnika prisutni su bili načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić sa saradnicima, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević, pomoćnici načelnika u općinskim službama, predstavnici Savjeta mjesnih zajednica sa područja općine Ilijaš, te direktori javnih ustanova i preduzeća kojima je Općina Ilijaš osnivač.

Uvodno izlaganje je napravila ministrica Brčić, kazavši da je prošle sedmice održan sastanak sa načelnicima svih općina kantona na temu Nacrta Zakona o lokalnoj samoupravi, te nastavila:

“Postoje određene primjedbe, sugestije i korekcije unutar samog Nacrta Zakona o lokalnoj samoupravi koje nisu nepopravljive i oko kojih bismo se mogli dogovoriti. Znamo da je ovo jedno pitanje koje već 13 godina egzistira na području kantona i sama ta činjenica govori koliko je kompleksno i važno da se riješi na zadovoljavajući način.

5d9de2c876f50

Međutim, jedan od zahtjeva koji su načelnici postovili na prošlosedmičnom sastanku je izmjene Ustava KS, imajući u vidu da ključne zamjerke imaju na odredbe 12. 13. i 14. Nacrta Zakona o loklanoj samoupravi koje su doslovne prenesene iz Ustava KS i ne mogu se mijenjati. Tako da smo našli kompromisno rješenje da se tokom naredne sedmice načelnici, predstavnici Vlade KS, predstavnici  Saveza općina i gradova FBiH i predstavnici uprave Grada Sarajeva nađu na zajedničkom sastanku i vide da li se može naći kompromisno rješenje unutar zakona i da nastaviti sa ovom pričom.

Ukoliko se ne bude moglo postići kompromisno rješenje, ako načelnici budu insistirali na izmjenama Ustava KS, onda ćemo priču sa Nacrtom Zakon o loklanoj samoupravi privremeno zaustaviti i krenuti zajednički sa načelnicima u reformu Ustava. Moram napomenuti da je ovo pitanje previše značajno da bi donosili bilo kakva zakonska rješenja za koja nećemo imati konsenzus većine. Moramo voditi računa da će se sve ovo implementirati na terenu i ne smije se desiti da kreiramo administrativni haos koji će prouzrokovati probleme građanima.

U međuvremenu imamo od strane jednog sindikata proveden referendum u predškolskim ustanovama i osnovim školama, gdje su članovi tog sindikata jednoglasno izjasnili kako žele da predškolsko i osnovno obrazovanje ostane na  nivou kantona. Sve su to otvorena pitanja vrlo značajna o kojima moramo razgovarati.

Ono što je meni drago jeste što smo svi na tom sastanku sa načelnicima isključili politike i zaista se postavili kao zaštitnici interesa građana KS i postigli zajednički dogovor da zaista moramo zajednički raditi na ovom pitanju i vidjeti koja su to najbolja rješenja koja će se moći implementirati”, kazala je u svom izlaganju Brčić.

Nakon uvodnog izlaganja ministrice, načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić se obratio prisutnima, te naglasio da je evidentna potreba donošenja Zakona o lokalnoj samoupravi. Kazao je da je donošenje ovog zakona obaveza, te da je ustavnim amandmanima u KS dat rok KS i lokalnim zajednicama da se u roku od dvije godine donese novi Zakon o lokalnoj samoupravi.

“Imamo situaciju da postoji neravnopravnost građana u okviru KS. Pri tome mislim na razlike među građanima koji stanuju van gradskih općina i na građane gradskih općina. Kroz institucija Grada Sarajeva imamo određena drugačija prava građana.

Zakon o lokalnoj samoupravi je potreban i zbog efikasnijeg funkcionisanja jedinica lokalne samouprave, te definisanja njihovih odgovornosti i obaveza. Nadalje, Zakon o lokalnoj samoupravi će pokrenuti pitanje izrade i donošenja Zakona o pripadnosti javnih prihoda i uspostavljanje fer finansiranja u okviru KS, odnosno fer finansiranja lokalnih zajednica.
Cijenim da je dobro što je Vlada KS utvrdila Nacrt i što je on pušten u javnu raspravu, time nas je sve obavezala da puno aktivnije radimo u iznalaženju rješenja koja treba definisati ovim Zakonom.

Ministrica Brčić je naglasila da je prethodna Vlada KS dugo radila na ovom pitanju. Puno je vremena izgubljeno, čak i ovaj rok od tri mjeseca koji je Skupština utvrdila za javnu raspravu nismo dobro i kvalitetno iskoristili.

Nacrt Zakona o lokalnoj samoupravi ne nudi efikasna rješenja za njegovo provođenje, ali moram reći da Vlada i Skupština vjerovatno nisu mogle ni donijeti drugačiji Nacrt s obzirom na pravni okvir u kojem se on donosi. Dakle, pravni okvir je suviše složen u smislu da mora zadovoljiti odredbe Evropske povolje o lokalnoj samoupravi, Ustav FBiH, Zakon o principima loklane samouprave Federacije BiH i Ustav KS. U takvom pravnom okviru Vlada i Skupština nisu mogle napraviti ono što se traži, a to je kristalno jasna raspodjela nadežnosti u okviru KS spram jednica lokalne samouprave.

Ovim Zakonom moramo pokušati napraviti jasna i precizna razgraničenja i utvrditi nadležnosti jednica lokalne samouprave. Za takvo nešto postoje dva puta. Jedan je da se krene sa ustavnom reformom KS, odnosno donošenje novih amandmana kako bi se usaglasile nadležnosti Grada Sarajeva sa Federalnim zakonom o principima loklane samouprave i kako bi se te nadležnosti potom podijelile između gradskih općina i Grada Sarajeva.

Drugi put je da se Zakonom o lokalnoj samoupravi definišu pojedinačne nadležnosti općina koje mogu samostalno i autonomno izvršavati, a sve ono što općine ne mogu samostalno izvršavati da kroz zakon ili odluke Općinskih vijeća vrate na Kanton Sarajevo. Smatram da je ovo lakši put i da bismo na ovaj način zadržali puno efikasniji sistem, prije svega funkcioniranja komunalne privrede. 

Suština Zakona o lokalnoj samoupravi je da se njime ne nameće općinama način izvršavanja njihovih nadležnosti. Dakle, općine moraju biti autonomne u izvršavanju nadležnosti.

Kroz Zakon o lokalnoj samoupravi bi trebalo definisati kako se vrši prijenos nadležnosti. Naročito u smislu prihvatanja ili saglasnosti onoga na koga se nadležnosti prenose. Prijenos poslova nadležnosti kada su u pitanju komunalne djelatnosti ne znači prijenos osnivačkih prava u komunalnim preduzećima i ta oblast se mora posebno definisati.

Kada je u pitanju prijenos nadležnosti u predškolskom i školskom obrazovanje mislim da bi se Zakonom moralo jasno precizirati šta to vrši KS u smislu politika obrazovanja, a kada je pitanju finansiranje rada javnih ustanova u tom sektoru zagarantovati zakonom jednaku platu. Svi smo svjedoci da Zakon o državnoj službi praktično garantirana jednaku platu u organima uprave, a to nije slučaj u praksi. U obrazovanju ne smije doći do toga.

Potrebno je izanalizirati prijelazne i završne odredbe Nacrta gdje se definišu rokovi za donošenje Zakona o pripadnostima javnih prihoda i njegovo stupanje na snagu.

Moj prijedlog danas jeste da Skupština KS produži rok javne rasprave na Nacrtu Zakona o lokalnoj samoupravi. Ovaj zakon se zaista ne smije nametnuti, on se mora usuglašen staviti u skupštinsku proceduru. Dakle, očito je potrebno još vremena.

Drugi prijedlog je da Ministarstvo pravde i uprave KS utvrdi kalendar operativnog usaglašavanja sa općinama. Potom da Vlada KS utvrdi Nacrt Zakona o pripadnosti javnih prihoda i dostavi ga općinama prije nego se utvrdi Prijedlog Zakona o lokalnoj samoupravi”, rekao je Fazlić.

Učešće u raspravi je uzeo i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević.

“Mi smo spremni podržati  Zakon o lokalnoj samoupravi koji bi bio usaglašen na svim nivoima vlasti. Oni koji su pratili rad Skupštine znaju da nam je Nacrt došao jako brzo, ali ipak pozdravljam da se uđe u tu priču.

Mi razumijemo specifičnost i složenost ovog zakona i ako bude probijen rok od 90 dana neće biti problema. Da je bio Prijedlog zakona mi bismo glasali protiv iz razloga jer nije bio usaglašen sa Zakonom o principima lokalne samouprave Federacije BiH i nisu bile jasno razgraničene nadležnosti između različitih nivoa. Još jedna naša zamjerka bila je da ovaj Zakon mora pratiti Zakon pripadnosti javnih prihoda i ukoliko se to ne desi mi nećemo dati podršku.

Konkretno kada se radi o obrazovanju mislimo da osnovno obrazovanje treba preći na nivo općina u smislu imenovanja upravljačkih struktura i drugih stvari, jer smatramo da bi se tako rasteretilo Ministarstvo obrazovanja KS.  Smatram da se Zakon o lokalnoj samoupravi ni u kom slučaju ne smije posmatrati politički, jer je on važan sa svakog građanina KS. On  ne smije biti diskriminirajući, jer nisu bitnije trudnice i porodilje u gradskim općinama nego ovdje.

Treba pristupiti sistemskim rješenjima koja sve dovode u  isti tretman na području kantona. Mi smo spremni podržati sve ono što bude sistemsko rješenje sa vrlo jasno i precizno razgraničenim nadležnostima”, zaključio je Dević.

Svi vijećnici OV Ilijaš koji su uzeli učešće u današnjoj javnoj raspravi načelno su dali saglasnost načelniku da nastavi sa aktivnostima koji će dovesti do usaglašavanja Nacrta Zakona o lokalnoj samoupravi i u konačnici kreiranja Prijedloga Zakona koji će biti upućen u skupštinsku proceduru na usvajanje.

Tematsku sjednicu je zaključila predsjedavajuća OV kazavši da će Kolegij Općinskog vijeća i ubuduće pratiti tok donošenja ovog Zakona.

izvor: Općina Ilijaš

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.