Održana Usmena rasprava o proširenju istražnih radova Eastern Mininga u Varešu

BiH

Na poziv Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije Mostar u Varešu je danas, 27.02.2019. godine održana Usmena rasprava s menadžmentom poduzeća Eastern Mining, općine Vareš i mjesnih zajednica na kojima ovo poduzeće vrši istražne radove. Na ovoj raspravi sudjelovali su predstavnici konzultantske firme ENOVA iz Sarajeva, direktor i predstavnici poduzeća BBM i predstavnici Elektroprivrede HZHB.

U uvodnom dijelu prisutne je pozdravila Begajeta Habota, diplomirani inženjer geologije ispred Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije iz Mostara i objasnila razloge današnje rasprave. „Ovo je posljednja karika u lancu za izdavanje dozvole poduzeću Eastern Mining za proširenje istražnih radova na lokalitetu Rupice-Borovica i Veovača u općini Vareš. Mogu istaći da smo dobili svu potrebnu dokumentaciju koja je potrebna za izdavanje rješenja za istražne radove na ovim lokalitetima. Danas očekujem i vaša mišljenja, od mjesnih zajednica Pržići, Daštansko i Borovica kao i lokalnih vlasti da iznesete svoje stavove da bi mogli sve objediniti i izdati rješenje za daljnje radove“, naglasila je u uvodnom dijelu gospođa Habota.

Prisutne je pozdravio načelnik općine Vareš Zdravko Marošević i dao potpunu podršku ovom projektu koji je veoma značajan ne samo za Vareš nego za cijelu Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju.

Tijekom rasprave predstavnici mjesnih zajednica potvrdili su izdavanje suglasnosti za navedene radove, ali je izneseno i nekoliko smjernica na koje posebno treba obratiti pozornost. Predstavnik MZ Borovica Nikola Šimić zatražio je da se dostavlja više informacija kako bi stanovnici bili upoznati o svim aktivnostima. Naglasio je potrebu čuvanja okoliša i prirode na ovim lokalitetima, a posebno treba paziti na vodu koja je bitna za sve stanovnike ovog kraja i poduzeće koje ima koncesiju za eksploataciju vode. Također, očekujemo još bolju suradnju s našom mjesnom zajednicom.

Predstavnici BBM-a istakli su opredijeljenost za suradnju s poduzećem Eastern Mining, jer su kroz sve ovo i sami prošli, a njihovi radovi ne ulaze u zone njihovih istražnih i eksploatacijskih lokacija. Naglašena je dobra suradnja s načelnikom koji je uspio pokrenuti procese koji su omogućili daljnje radove poduzeću BBM.

U projekt istražnih radova na području općine Vareš Eastern Mining uložio je oko 9 milijuna maraka, a na ukupne radove oko 20 milijuna maraka. Za dobivanje dozvole i rješenja za proširenje istražnih radova poduzeće Eastern Mining dostavilo je svu potrebnu dokumentaciju prema zakonima Bosne i Hercegovine. Iako zakonski nisu bili obvezni, na lokalitetima gdje se vrše istražne radnje postavljeni su piezometri koji vrše mjerenja i stanje podzemnih voda na samom lokalitetu.

Na kraju rasprave svima se zahvalio Miloš Bošnjaković, direktor poduzeća Eastern Mining i obećao još bolju suradnju s lokalnim vlastima i mjesnim zajednicama. „Naša želja je da budemo dio ove lokalne zajednice i ova 2019. godine bit će prijelomna za našu daljnju budućnost. Vrlo brzo ćemo otvoriti informativni centar u gradu gdje će svi imati mogućnost doći i informirati se o aktivnostima našeg poduzeća, popiti kavu i ostaviti svoj CV za mogućnost zapošljavanja“, rekao je gospodin Bošnjaković.

Izvor: RadioBobovac Vareš

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.