Održano Federalno takmičenje iz matematike za učenike osnovnih škola *Arhiva

Info: Aktivni članci 347, Arhivirani članci 4695

Na Odsjeku za matematiku Prirodno – matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu održano je Federalno takmičenje iz matematike za učenike osnovnih škola. Federalno takmičenje je održano u organizaciji Udruženja matematičara Kantona Sarajevo.

Na takmičenju je učestvovalo 140 učenika koji su ostvarili najbolje rezultate na kantonalnim takmičenjima. Učenici su se takmičili u kategoriji sedmih, osmih i devetih razreda. Ostvareni su sljedeći rezultati:

Sedmi razred:
1. Abdullah Fehratbegović, OŠ “Ćamil Sijarić”, Sarajevo
2. Senada Zaketović, OŠ “Hasan Kikić”, Gračanica
3. Faruk Ibrahimović, OŠ “Saburina”, Sarajevo
3. Ines Jozić, OŠ “Stari Ilijaš”, Ilijaš

Osmi razred
1. Tarik Agić, OŠ “Hrasno”, Sarajevo
2. Asja Ćatić, OŠ “Musa Ćazim Ćatić”, Sarajevo
3.Ilma Čeljo, OŠ “Grbavica II”, Sarajevo

Deveti razred
1. Benjamin Mujkić, “OŠ Safvet-beg Bašagić”, Novi Travnik
2. Ervin Macić, OŠ “Mirsad Prnjavorac”, Vogošća
3. Tajra Čavčić, OŠ “Skender Kulenović”, Sarajevo
3. Adin Frljak, OŠ “Hamdija Kreševljaković”, Kakanj

Organizatori posebno napominju da je učenik sedmog razreda, Benjamin Mujkić, osvojio prvo mjesto u kategoriji devetih razreda sa maksimalnim brojem bodova.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo je za najuspješnije učenike svih razreda obezbijedilo prikladne novčane nagrade.

U sklopu takmičenja, održano je i predavanje za nastavnike/pratioce učenika na kome su predstavljena iskustva predavača iz Udruženja matematičara Kantona Sarajevo u višegodišnjem radu sa nadarenim učenicima i pripremama učenika za međunarodne matematičke olimpijade na kojima Bosna i Hercegovina postiže zapažene rezultate.

Najuspješniji učenici plasirali su se na juniorsku matematičku olimpijadu Bosne i Hercegovine gdje će biti izabrana ekipa od šest najboljih mladih matematičara koja će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi koja će se održati na Kipru od 20. do 25. juna 2019. godine.

Izvor:  Udruženje matematičara Kantona Sarajevo

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.