Ombudsmeni u BiH: Vlasti su dužne garantovati medijske slobode *Arhiva

Info: Aktivni članci 534, Arhivirani članci 4439

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Nives Jukić, prof.dr Ljubinko Mitrović i dr Jasminka Džumhur čestitaju 3. maj/svibanj – Međunarodni dan slobode medija novinarima, udruženjima novinara i zaposlenim u sredstvima javnog informisanja u Bosni i Hercegovini.

Ombudsmeni ističu da je Međunarodni dan slobode medija prilika kada svi treba da se podsjetimo na važnost slobode izražavanja i značajne uloge koju mediji imaju u izgradnji i očuvanju demokratskog društva.

Ombudsmeni podsjećaju da su vlasti svih nivoa dužne da preduzmu sve mjere kojima se garantuju medijske slobode, ali i bezbjednost novinara, te istovremeno izražavaju zabrinutost i osuđuju svaki incident koji ugrožava bezbjednost i dignitet novinara i slobodu medija u Bosni i Hercegovini.

S tim u vezi, ombudsmeni primjećuju da postoji potreba za uspostavljanjem efikasnijih mjera za sprečavanje ovakvih neželjenih pojava koje su u suprotnosti sa domaćim zakonodavstvom i međunarodnim standardima kojima se garantuju bezbjednost novinara i medijske slobode.

Ombudsmeni podsjećaju i na važnost odgovornosti novinara prema građanima i poštivanja novinarske etike koja nalaže da se uvažavaju prava onih o kojima se izvještava, naročito kada su u pitanju ranjive kategorije stanovništva.

U svom dosadašnjem radu ombudsmeni su, takođe, uočili da se u ostvarivanju prava iz Zakona o slobodi pristupa informacijama BiH novinari i mediji suočavaju s mnogim problemima, te ističu da u skladu sa proklamovanim principima, vlasti svih nivoa imaju obavezu prema javnosti da informacije učini lako dostupnima.

Ombudsmeni smatraju da je potrebno cijeniti dostignuti nivo nezavisnosti medija, kao i intenzitet kršenja prava i medijskih sloboda, a u tome i odgovornost za svaki konkretan slučaj, te u skladu sa svojim mandatom, i ovom prilikom, potvrđuju spremnost i obavezu da novinarima pomognu u ostvarivanju njihovih osnovnih prava i važne društvene funkcije.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.