Ombudsmeni u BiH: Vlasti su dužne garantovati medijske slobode *Arhiva

Aktivni članci 731 od 753, Arhivirani članci 2404 od 2419

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Nives Jukić, prof.dr Ljubinko Mitrović i dr Jasminka Džumhur čestitaju 3. maj/svibanj – Međunarodni dan slobode medija novinarima, udruženjima novinara i zaposlenim u sredstvima javnog informisanja u Bosni i Hercegovini.

Ombudsmeni ističu da je Međunarodni dan slobode medija prilika kada svi treba da se podsjetimo na važnost slobode izražavanja i značajne uloge koju mediji imaju u izgradnji i očuvanju demokratskog društva.

Ombudsmeni podsjećaju da su vlasti svih nivoa dužne da preduzmu sve mjere kojima se garantuju medijske slobode, ali i bezbjednost novinara, te istovremeno izražavaju zabrinutost i osuđuju svaki incident koji ugrožava bezbjednost i dignitet novinara i slobodu medija u Bosni i Hercegovini.

S tim u vezi, ombudsmeni primjećuju da postoji potreba za uspostavljanjem efikasnijih mjera za sprečavanje ovakvih neželjenih pojava koje su u suprotnosti sa domaćim zakonodavstvom i međunarodnim standardima kojima se garantuju bezbjednost novinara i medijske slobode.

Ombudsmeni podsjećaju i na važnost odgovornosti novinara prema građanima i poštivanja novinarske etike koja nalaže da se uvažavaju prava onih o kojima se izvještava, naročito kada su u pitanju ranjive kategorije stanovništva.

U svom dosadašnjem radu ombudsmeni su, takođe, uočili da se u ostvarivanju prava iz Zakona o slobodi pristupa informacijama BiH novinari i mediji suočavaju s mnogim problemima, te ističu da u skladu sa proklamovanim principima, vlasti svih nivoa imaju obavezu prema javnosti da informacije učini lako dostupnima.

Ombudsmeni smatraju da je potrebno cijeniti dostignuti nivo nezavisnosti medija, kao i intenzitet kršenja prava i medijskih sloboda, a u tome i odgovornost za svaki konkretan slučaj, te u skladu sa svojim mandatom, i ovom prilikom, potvrđuju spremnost i obavezu da novinarima pomognu u ostvarivanju njihovih osnovnih prava i važne društvene funkcije.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.