Ombusmeni upozorili trgovce da ne koriste situaciju i nerazumno podižu cijene *Arhiva

Info: Aktivni članci 598, Arhivirani članci 4683

Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH je u posljednje vrijeme zauzeta upitima potrošača koji se tiču trenutne krize uzrokovane širenjem korona virusa (COVID 19) i popratnih posljedica koje se odnose na potrošače, koji zbog svega trpe ekonomsku štetu.

Pozivaju se trgovci i svi pružatelji usluga da u uvjetima epidemiološke krize na prostoru BiH djeluju u skladu sa dobrim poslovnim običajima i ne koriste istu za nerazumna povećanja cijena roba i usluga, kao i druge oblike kršenja prava potrošača. Potrebno je osigurati redovnu opskrbu, odnosno, funkcioniranjesustava nabave, kao i obavljanja osnovnih komunalnih poslova čije bi neobavljanje za posljedicu imalo dodatno ugrožavanje trenutnog stanja.

Istovremeno, apelira se na potrošače da djeluju sukladno preporukama nadležnih organa zdravstva i drugih tijela na nivou lokalne zajednice, te budu društveno odgovorni.

U slučaju nabave roba potrebno je voditi računa o rokovima prehrambenih i drugih proizvoda,  te da sve novonastale oblike kršenja njihovih prava prijave nadležnim tijelima za zaštitu potrošača i inspekcijskim organima, kako bi se na iste sustavno djelovalo.

U slučaju otkazivanja putovanja od strane organizatora zbog izvanrednih okolnosti  koje se nisu mogle predvidjeti, izbjeći ili otkloniti, sukladno  pozitivnim propisima, organizator je dužan vratiti ono što je primio od putnika, što ne podrazumijeva i naknadu štete. Ukoliko je do odustanka ugovora došlo za vrijeme izvršenja putovanja, tada organizator ima pravo na pravičnu naknadu za one ostvarene usluge koje su pružene potrošaču.

O svim novim informacijama koje se tiče novonastalih problema javnost će biti obaviještena putem službene web stranice:http://ozp.gov.ba/

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.