Opasan i vrlo nezdrav vazduh u Sarajevu, Visokom, Ilijašu i Zenici *Arhiva

Info: Aktivni članci 507, Arhivirani članci 4169

U Sarajevu, Visokom, Ilijašu i Zenici vazduh je jutros okarakterisan kao opasan i vrlo nezdrav, pa su ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo, podaci su Ekoakcije.

Indeks kvaliteta zraka u Sarajevu je 359, u Zenici 234, Ilijašu 287, Visokom 320, dok je u Lukavcu 196 i Tuzli 174. U Kantonu Sarajevo proglašena je epizoda “Pripavnost”.

Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom!

5deb7c7e2b6b7

Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore, a najbolja mjera zaštite je odlazak iz grada. Ko nije u mogućnosti, neka se strogo pridržava sljedećih uputstava:

Sarajevo i Visoko: Upozorenje: Ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo! Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore. Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom!

Zenica i Ilijaš: Upozorenje: Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva! Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani!

Stanje kvaliteta zraka možete pratiti iz sata u sat na  stranici http://zrak.ekoakcija.org

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.