Općina Ilijaš implementira projekat “Digitalni arhiv katastarskih podataka”

Autor sadržaja: Aktivni članci 937, Arhivirani članci 2921

Instalacijom softvera za katastar Katastar.ba na području Federacije Bosne i Hercegovine katastarski podaci jedinstvenog su formata, a spisi predmeta pohranjuju se u digitalnom obliku.

U želji da kompletna arhiva katastarskih podataka, pored analognog oblika koji se trajno čuva, bude pohranjena i u digitalnom obliku, Odsjek za katastar je u toku 2015. godine pokrenuo aktivnosti na skeniranju dokumentacije arhivirane prije instalacije softvera Katastar.ba.

Tako je u proteklom periodu skenirana i pohranjena u digitalnom obliku arhiva katastarskih podataka za period 1970. – 2013. godina što obuhvata zbirke isprava sa spisima promjena, planove starog premjera, skice aerofotogrametrijskog snimanja, elaborat izlaganja podataka za katastarske općine gdje je postupak izlaganja bio započet kao i spise predmeta novog premjera za katastarske općine gdje izlaganje podataka premjera i katastra na javni uvid još nije ni počelo.

Federalna uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove odabrala je Općinu Ilijaš kao jednu od četiri općine u kojima se provodi pilot projekat “Digitalni arhiv”. U tu svrhu u Općini je instalirana serverska oprema koja predstavlja donaciju Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove. Novi server uređaji specifirani su i nabavljeni sa tehničkim specifikacijama i konfiguracijom koja će u budućnosti osigurati pouzdan, zaštićen, visoko dostupan i jednostavno proširiv katastarski informacioni sistem.

Server uređaji su namijenjeni prvenstveno za funkcionisanje katastarskog informacionog sistema, međutim također su određeni i nabavljeni sa tehničkim specifikacijama i konfiguracijom koja će zadovoljiti i potrebe rada drugih sistema za upravljanje podacima, kao što su sistemo Digitalnog arhiva (DA), Adresnog registra (AR) i Registra cijene nekretnina (RCN).

U cilju implementacije projekta “Digitalni arhiv” u prostorijama Općine održana je jednodnevna obuka uposlenika Odsjeka za katastar koju su održali uposlenici firme Gauss d.o.o. Tuzla. U toku obuke uposlenici katastra upoznali su se sa načinom pripreme i korištenja podataka koji su pohranjeni u digitalnom obliku kroz instalirani softver.

Digitalni arhiv je sistem koji omogućuje digitalno čuvanje dokumenata/podataka neovisno o njihovom formatu: tekst, video, CAD i raster. Digitalni arhiv distribuira podatke preko web interfejsa, a svi podaci su indeksirani što omogućuje brzu i jednostavnu pretragu po više kriterijuma.

Općenito, sistem Digitalnog arhiva koristi se centralno na nivou Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove i lokalno na nivou katastarskih ureda u općinama. Katastarski uredi povezani su sa centralnom bazom podataka u Federalnoj upravi, tako da se prilikom unosa dokumenata u lokalnu bazu podataka oni redovno kopiraju u centralnu bazu podataka.

Digitalni arhiv je web aplikacija sa funkcionalnošću koja omogućava arhiviranje podataka na organizovan način, sa uključenim verzioniranjem, definisanje backup procedura, siguran i kontrolisan pristup podacima, upravljanje metapodacima, jednostavnu pretragu i filtere bazirane na metapodacima i jednostavnim prostornim upitima, export i import podataka i interakciju sa drugim podacima.

Digitalni arhiv sistem može pratiti aktivnosti korisnika i obezbjeđuje administratoru mogućnost izvještavanja.

izvor: Općina Ilijaš

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail ilijasnet@gmail.com ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.