Općina Ilijaš podržala rad Memorijalnog centra u Potočarima sa 20.000 KM

Info: Aktivni članci 482, Arhivirani članci 4169

Općina Ilijaš podržala je iz svog budžeta sa 20.000 KM rad Memorijalnog centra u Potočarima s ciljem osiguranja održivosti, razvoja i kontinuiteta institucije posvećene kulturi pamćenja i učenja o genocidu.

Nažalost institucije Bosne i Hercegovine koje su odgovorne za funkcionisanje i finansiranje Memorijalnog centra u Potočarima zbog blokada zvaničnika iz Republike Srpske dovode u pitanje programski razvoj centra koji je prije svega vezan za kulturološke, muzejske i druge sadržaje.

Ove godine navršava se 25 godina od tragičnih dešavanja u Srebrenici, te je jako bitno ovu godišnjicu genocida obilježiti na najdostojanstveniji način kako u Potočarima tako i diljem cijelog svijeta. Zbog toga smo ovu podršku stavili u vrh prioriteta naše općine kao način da doprinesemo ukupnoj društvenoj akciji“, rekao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Memorijalni centar izgrađen je na inicijativu članova porodica žrtava genocida u Srebrenici, prije svega majki, koje su istrajale u svojoj ideji da svoje najmilije vrate na mjesto gdje su posljednji put viđeni živi.

Nakon faze u kojoj je bio posvećen, pronalasku, identifikaciji i pokopavanju žrtava genocida u novoj fazi „stadija sjećanja“ posvetiće se prikupljanju, konzerviranju, čuvanju predmeta, video zapisa, izjava preživjelih i drugih dokaza koji su temelj jednog jedinstvenog narativa o genocidu u Srebrenici, odnosno u Bosni i Hercegovini.

Krajem prošle godine Općina Ilijaš je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine potpisala Memorandum o razumijevanju s ciljem podrške radu Memorijalnog centra.

Potpisivanje Memoranduma predstavlja temelj šire društvene akcije, obaveze i brige za osiguranje održivosti, razvoja i kontinuiteta Memorijalnog centra.

izvor: Općina Ilijaš

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.