Općina Jablanica i EP BIH obnavljaju “Most na Neretvi” *Arhiva

Most je svjedok jedne epopeje iz oslobodilačkog rata, borba i spašavanje oko 4,000 ranjenika, i njegov značaj je višestruk. Tada su se antifašisti suprostavili mnogo jačem neprijatelju, Njemcima, Italijanima i svim vrstama domačih izdajnika.

Info: Aktivni članci 588, Arhivirani članci 4683

Elektroprivreda BiH će financijski sudjelovati u Projektu rekonstrukcije spomentičke baštine “Mosta na Neretvi”.

Općinski načelnik navodi da je zajedno sa svojim suradnicima, u proteklom periodu intenzivno vodio aktivnosti sa Upravom JP „EP BiH“. ”Na nedavno održanom sastanku kojem su prisustvovali generalni direktor JP „EP BiH“ d.d. Sarajevo, izvršni direktor za proizvodnju i pomoćnici direktora, dogovoreno je da dodatnih 200.000,00 KM u Projektu rekonstrukcije Mosta na Neretvi ipak financira JP „EP BiH“, iako je Općina Jablanica rebalansom proračuna predvidjela 200.000,00 KM za završetak ovog projekta, te sa zadovoljstvom možemo obavijestiti javnost da je Uprava JP „EP BiH“, dana 11.12.2018. godine, odobrila, a Nadzorni odbor JP „EP BiH“ potvrdio 13.12.2018. godine da ipak JP EP BiH financira nedostajuća sredstva za rekonstrukciju porušenog mosta Bitka za ranjenike na Neretvi”, navodi se na stranici Općine Jablanica.

Ovim odlukama stvoreni su uvjeti za objavljivanje tendera od strane JP „EP BiH“ u skorije vrijeme očekuje odabir izvođača radova za rekonstrukciju porušenog mosta Bitka za ranjenike, te realizira i Ugovor o izvođenju radova na prilaznim stazama sa obje strane rijeke Neretve u sklopu Kompleksa Muzeja „Bitka za ranjenike na Neretvi“. Općinski načelnik je također istaknuo da su u završnoj fazi i dogovori sa JP Elektroprivreda BiH po pitanju  postupka ekspropiracije skladišta „HE na Neretvi“ koji bi trebali biti riješeni sporazumom i po kojem bi predmetna lokacija bila ustupljena pod određenim uslovima, te se omogućilo privođenje namjeni ovog lokaliteta prema Regulacionom planu „Centar I“ po kojem je predviđen Trg A. Izetbegovića. Općinski načelnik je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost da je JP „EP BiH“ odobrila ukupno 1.200.000,00 KM u rekonstrukciju porušenog mosta „Bitka za ranjenike na Neretvi“, te se osobno zahvalio Upravi, Nadzornom odboru, generalnom direktoru Bajazidu Jašareviću, izvršnom direktoru za proizvodnju Nevadu Ikanoviću i direktoru „HE na Neretvi“ Ramizu Zahiroviću.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.