Općinska izborna komisija Ilijaš: Izbori za mjesne zajednice 18. maja 2019. godine *Arhiva

Info: Aktivni članci 526, Arhivirani članci 4439

Općinska izborna komisija Ilijaš obavještava sve političke stranke, udruženja građana i građane općine Ilijaš da je Općinsko vijeće Općine Ilijaš , na svojoj 30 sjednici održanoj dana 18. aprila 2019. godine, donijela Odluke o uslovima, načinu kandidiranja, održavanju izbora, dodjeli mandata u mjesnim zajednicama i razrješenju predsjednika i članova Savjeta mjesnih zajednica. Odluka je stupila na snagu 26.04.2019. godine. Izbori će biti održani u svim mjesnim zajednicama na području općine Ilijaš 18. maja 2019. godine (subota) u vremenu od 09:00 do 19:00 sati.

U savjete mjesnih zajednica sa područja općine Ilijaš bira se sljedeći broj članova:

1. Mjesna zajednica Dragoradi -bira se 5 članova savjeta,
2. Mjesna zajednica Gajevi -bira se 5 članova savjeta
3. Mjesna zajednica Kamenica -bira se 5 članova savjeta
4. Mjesna zajednica Srednje -bira se 5 članova savjeta
5. Mjesna zajednica Ljubina -bira se 5 članova savjeta
6. Mjesna zajednica Malešići -bira se 5 članova savjeta
7. Mjesna zajednica Ilijaš Stari -bira se 5 članova savjeta
8. Mjesna zajednica Ilijaš Grad -bira se 5 članova savjeta
9. Mjesna zajednica Luka -bira se 5 članova savjeta
10. Mjesna zajednica Misoča -bira se 5 članova savjeta
11. Mjesna zajednica Mrakovo -bira se 5 članova savjeta
12. Mjesna zajednica Podlugovi -bira se 5 članova savjeta
13. Mjesna zajednica Ljubnići -bira se 5 članova savjeta
14. Mjesna zajednica Lješevo -bira se 5 članova savjeta.

Izbore za savjete mjesnih zajednica sprovodi Općinska izborna komisija Ilijaš i birački odbori u skladu sa odgovarajućim odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Odluke o uslovima, načinu kandidiranja, održavanju izbora, dodjeli mandata u mjesnim zajednicama i razrješenju predsjednika i članova Savjeta mjesnih zajednica, Statuta općine Ilijaš i Odluke o osnivanju mjesnih zajednica na području općine Ilijaš.

Kandidate za članove savjeta mjesnih zajednica predlaže: 

  • najmanje 20 građana koji imaju prebivalište na području mjesne zajednice za koju se sprovode izbori za savjet, ;
  • udruženja građana koja djeluju na području općine Ilijaš ;
  • političke stranke koje djeluju na području općine Ilijaš .

Predlagač predlaže onoliko kandidata koliko se bira članova savjeta za tu mjesnu zajednicu, a predloženi kandidati moraju da ispunjavaju sljedeće uslove: 

  • da na dan raspisivanja izbora imaju prebivalište na području mjesne zajednice najmanje 6 (šest) mjeseci za čiji se savjet kandiduju,
  • da su upisani u Centralni birački spisak za mjesno područje za koje se kandiduje, izjavu o prihvatanju kandidature,  podršku potpisa građana (najmanje 20),
  • da  nema status Općinskog vijećnika i uposlenika organa uprave Općine Ilijaš.

Prilikom predlaganja kandidata za članove savjeta mjesnih zajednica potrebno je voditi računa da sastav liste približno odražava nacionalnu strukturu, zastupljenost spolova i mladih.

Lista mora biti sastavljena na način da bude predložen minimalno po jedan kandidat za svaku podružnicu koja je sastavni dio mjesne zajednice za koju se sprovode izbori.

Zahtjevi za ovjeru kandidatskih lista podnose se na propisanim obrascima, a rok za predaju kandidatskih lista je 08.05.2018. godine do 15 časova, lićno u sjedište Općinske izborne komisije (ul. 126. Ilijaške brigade br. 6 III sprat).

Uputstvo o organizovanju i sprovođenju izbora za članove savjeta mjesne zajednice i svi potrebni obrasci mogu se preuzeti u sjedištu Općinske izborne komisije Ilijaš.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u sjedištu Općinske izborne komisije.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.