Organizator Čevljanske koride svjedok u milionskom procesu *Arhiva

Aktivni članci 855 od 862, Arhivirani članci 2921 od 2953

Potpuno neočekivanu informaciju sa sudskog ročišta u arbitraži koja je prekjučer protiv BiH počela u Parizu, saznali smo od državnog pravobranioca Mlađena Mandića.

Radi u GRAS-u

Besim Gljiva, narodnim masama poznat kao organizator Čevljanske koride, jedan je od prvih saslušanih svjedoka u sporu koji su protiv BiH pokrenuli Indijci Navin Agarval i Gupta Nite (Neete) te njihova kompanija „Usha Industries“ iz Nju Delhija.

Gljiva je vijećnik u Općinskom vijeću Ilijaš, rukovodilac jednog od odjela u sarajevskom preduzeću GRAS. Bio je član SDA, potom Stranke za Srednje, a od 2016. je nezavisni kandidat. Rodom je iz Čevljanovića i živi u Vogošći.

Za „Dnevni avaz“ jučer se kratko javio na povratku iz Pariza, ali, kako je arbitraža u toku, savjetovano mu je da ne smije javno govoriti.

– Ja sam tu minoran svjedok – kratko nam je rekao Gljiva.

Indijci su pokrenuli tužbu protiv BiH tešku 40 miliona dolara tvrdeći da su prevareni prilikom kupovine dionica „Krajina osiguranja“ iz Banje Luke. Mandić nam je iz Pariza potvrdio i da su tužioci tužbeni zahtjev smanjili na 30 miliona dolara.

U slučaju gubitka spora, odštetu će u skladu sa sporazumom s Vijećem ministara BiH platiti Vlada RS iz svog budžeta. Kako se entiteti ne mogu pojavljivati pred međunarodnim sudovima, uobičajena je procedura da se tuži država koju zastupa Pravobranilaštvo BiH.

Vlada RS plaća advokatski tim koji čine Stevan Dimitrijević i Davorin Marinković iz Banje Luke te Senka Mihalj i Vladimir Đerić iz Beograda, kojima je za ovaj postupak dato 1,7 miliona maraka.

Posao u FBiH

Indijci su 2015. godine kupili većinski paket dionica “Krajina osiguranja” za nešto manje od sedam miliona maraka. Tvrde da su prevareni, jer su nakon kupovine shvatili da je cijena dionica preuveličana.

Pravobranilac Mandić izjavio je za „Avaz“ da je Gljiva kao svjedok optužbe potvrdio navode Indijaca o prevari. Nezvanično doznajemo da je Gljiva neke od indijskih poslovnih ljudi upoznao kada su oni htjeli proširiti posao u Federaciji BiH.

Presuda tek za dvije godine?

Ročite koje pred arbitražnim sudom u Parizu trajat će ove sedmice svakodnevno do petka 5. jula kada će biti iznesene završne riječi. Na strani tužilaca, osim Gljive, svjedoci su još i Avargalov otac te još nekoliko njihovih predstavnika, dok će na strani RS svjedočiti predstavnici entitetskih instituicija, pretežno iz bankarskog sektora.

-Ročišta traju od 9 do 18 sati. Što se tiče presude, nju nećemo znati tako brzo, odnosno čekat ćemo je najmanje godinu i po do dvije – prenio nam je jučer Mandić.

Ministarstvo finansija RS demantira državnog pravobranioca, on odgovara: Spinujete istinu i ne znate ni šta su svjedoci

Iz Ministarstva finansija RS danas su ustvrdili kako nije istinita tvrdnja državnog pravobranioca Mlađena Mandića da se na ročištu u Parizu, koje je počelo 1. jula i trajat će do sutra, po tužbi Indijaca Navina Agarvala (Naveen Aggarwala), Nite Gupta (Neete Gupta) i njihove kompanije “Usha Industries“, protiv BiH zbog sporne privatizacije “Krajina osiguranja” Banja Luka, nije pojavio niko od predstavnika Republike Srpske.

Saopćili su da su Vlada i organi manjeg entiteta angažirali pravni tim za odbranu i pružili mu svu potrebnu pomoć radi pripreme odbrane.

-Pravni tim odlučio je da svjedoci RS na ročištu u Parizu budu Snježana Rudić, pomoćnik ministra finansija, Miloš Lukajić iz Agencije za osiguranje RS te Radovan El Čaban iz Komisije za vrijednosne papire RS. Svjedoci su pristupili saslušanju u Parizu i dali izjave – navode iz Ministarstva finansija RS u saopćenju propraćenom i fotografijom svjedoka.

S druge strane, pravobranilac Mandić u telefonskoj izjavi za “Avaz” iz Pariza ostao je pri svojim navodima.

– Njihovo saopćenje je glupo i pravno nepismeno, očito spinuju istinu i ne znaju šta su svjedoci, a šta predstavnici. Lica koja su u svojstvu svjedoka, ne smiju po zakonu da budu predstavnici bilo koga i to zna svaki student prve godine prava. Ti svjedoci su saslušani i oni su otišli. Ne može biti i svjedok i predstavnik ujedno, jer to bi bio sukob interesa. Onaj ko je pisao to saopćenje, nema elementarno pravno znanje i očito je cilj bio da samo pokriju svoju nezainteresiranost za ovaj postupak – kategoričan je Mandić.

Izvor: Avaz

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.