OSCE pokreće novi online servis u cilju borbe protiv nasilja nad ženama *Arhiva

Info: Aktivni članci 508, Arhivirani članci 4169

Sekretarijat OSCE-a danas je pokrenuo novi online servis koji sadrži korisne informacije od značaja za prevenciju i borbu protiv nasilja nad ženama. Internet stranica www.stopvawnow.org/, dostupna na šest jezika, nudi praktične alate za lidere institucija, policijske agencije, nevladine organizacije i građanstvo Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, kao i Moldavije i Ukrajine.

Internet stranica organizirana je na jednostavan način, što korisnicima u svakoj od navedenih država omogućava da brzo pronađu informacije za kojima tragaju, te bez teškoća dođu do podataka, smjernica i važnih brojeva telefona.

U dijelu pod naslovom: „Trebam pomoć“, žene koje su doživjele nasilje mogu pronaći informacije, saznati kome se obratiti ukoliko im je potrebna podrška, te doći do brojeva telefona lokalnih nevladinih organizacija i linija za pomoć žrtvama nasilja.

U dijelu pod naslovom: „Želim pomoći“, OSCE je istakao brojne korake koje zainteresirani građani mogu poduzeti u cilju smanjivanja tenzija u kritičnim situacijama, pružanja podrške ženama i podizanja svijesti o ovim problemima.

Dio pod naslovom: „Želim informacije“ sadrži pojedinosti o rezultatima i preporukama proisteklima iz Istraživanja OSCE-a o dobrobiti i sigurnosti žena, objavljenom ove godine. Zahvaljujući navedenom istraživanju, utvrđeno je da je 70% žena iz Jugoistočne i Istočne Evrope doživjelo neki od oblika nasilja, uključujući seksualno, fizičko i psihološko nasilje, te proganjanje i seksualno uznemiravanje. Unatoč tome, prijavljivanje ovih oblika nasilja i dalje je rijetka pojava. Samo 15% žena prijavile su policiji najteže incidente nasilja pretrpljenog od aktuelnog partnera.

Ovaj online servis zasnovan je na ishodima Istraživanja OSCE-a o dobrobiti i sigurnosti žena, koje je pokazalo da je ono što žene koje su doživjele nasilje najviše žele – moralna podrška i neko sa kime bi mogle razgovarati“, izjavila je Serani Siegel, voditeljica projekta realizacije istraživanja. „Istraživanje je također ukazalo na važnost razgovora o ovim pitanjima i pružanja mogućnosti ženama da prijave nasilne incidente. Ovaj online servis će u tome pomoći i omogućiti ženama da pronađu brojne mogućnosti za prijavljivanje nasilja i podršku.

Ovaj online servis je također dizajniran da služi predstavnicima vlasti, agencijama za sprovedbu zakona, NVO-ima, akademskoj zajednici i medijima da bi stekli bolje razumijevanje o razmjerima ovog problema i da im bude vodič pri implementaciji politika i praksi. Pružanjem informacija o ovim pitanjima, servis će se boriti protiv stavova kojima se okrivljuje žrtva, a koji tako doprinose da žrtve šute.

Ovaj servis također služi kao izvor informacija za lidere institucija vlasti, policijske agencije, nevladine organizacije, akademsku zajednicu i medije i može im pomoći da bolje razumiju razmjere problema, te pristupe izradi politika rada i procedura za postupanje na pravedan način, bez pripisivanja krivice žrtvi, koje doprinosi utišavanju glasova preživjelih žrtava nasilja.

Pokretanje ovog online servisa podudara se sa završetkom OSCE-ove kampanje „Prekinimo šutnju“ 10. decembra, realizirane tokom međunarodne kampanje pod nazivom: „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“. Kampanja „Prekinimo šutnju“ imala je za cilj mijenjanje mentaliteta i rasprostranjenih stavova koji doprinose rodnoj neravnopravnosti i time dovode do nasilja nad ženama.

U okviru kampanje policijskim stanicama na lokacijama obuhvaćenim istraživanjem podijeljeni su plakati kojima se ističe činjenica da policajci i ostali službenici prisutni u policijskim stanicama mogu imati važnu ulogu u pružanju podrške preživjelim žrtvama nasilja.

Korisnici društvenih medija i ‘influenseri’ širom regije podržali su kampanju i dijelili informacije o nasilju nad ženama i istraživanju OSCE-a. Kampanjom se angažovao veliki broj ljudi u regiji putem kanala OSCE-ovih društvenih mreža, sa 39.000 pregleda na Facebooku, 57.000 dojmova na Twitteru i 16.000 lajkova na Instagramu. Za potrebe kampanje izrađen je poseban filter za korisnike, koji je u 16 dana kampanje rezultirao sa 83.000 dojmova. , a koju je vidjelo 50.000 osoba. Kampanja ja u velikom broju bila podržana od strane medija i ‘infuensera’, koja je kombinovanjo došla do preko 20 miliona osoba.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.