Osnovan Zdravstveni savjet za područje općine Ilijaš *Arhiva

Info: Aktivni članci 561, Arhivirani članci 3594

Konstituirajuća sjednica Zdravstvenog savjeta za područje općine Ilijaš, koji broji devet članova, održana je danas.

Odlukom Općinskog vijeća, koja je donesena na aprilskoj sjednici, definisano je osnivanje Zdravstvenog savjeta na području općine Ilijaš, uređene njegove nadležnosti, broj članova i sastav, te način rada.

Članove Zdravstevnog savjeta čine predstavnci pacijenata, zdravstvene ustanove OJ Dom zdravlja Ilijaš, KJP Veterinarska stanica Sarajevo – Veterinarska ambulanta Ilijaš, predstavnci općinskog organa uprave iz službe koja se bavi zdravstvenom zaštitom, predstavnici mladih iz reda registriranog Udruženja mladih sa područja općine Ilijaš, predstavnici Crvenog križa sa područja općine Ilijaš, penzionera iz reda Udruženja penzionera sa područja općine Ilijaš, te predstavnici ratnih vojnih invalida iz reda registriranog Udruženja RVI sa područja općine Ilijaš.

Članove Zdravstevnog savjeta imenovao je općinski načelnik na osnovu javnog poziva. Moram reći da nije postojao veliki interes građana da uzmu učešće u radu Zdravstvenog savjeta, te smo na osnovu tri ponovljena javna poziva uspjeli imenovati devet članova. U Odluci je definisano da Zdravstveni savjet broji od devet do 11 članova. Željeli smo da učešće u radu Zdravstvenog savjeta uzmu i predstavnici apotekasrke djelatnosti, privatne prakse sa područja općine Illijaš i Zavoda za zdravstevnu zaštitu žena i materinstva, ali nažalost nismo imali odziv. Danas smo imali konstituirajuću sjednicu i nadamo se da će Zdravstveni savjet u svome radu zaista uspjeti da poboljša uslove pružanja zdravstvene zaštite na području općine Ilijaš, te da inicira aktivnosti i učestvuje u donošenju zakonskih rješenja. Također, da djeluje u pravcu zaštite prava pacijenata. Nezadovoljni pacijenti će moći pritužbe i žalbe na rad zdravstevnih ustanova dostavljati Zdravstevnom savjetu. Nadam se da ćemo putem javnih poziva koji organizuju viši nivoi vlasti, odnosno Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Minstarstvo zdravastva Federacij BiH uspjeti osigurati i dodatna sredstva za unapređenje zdravstvene zaštite na području općine Ilijaš“, kazala je Sanja Zagorac – Jozić, pomoćnica načelnika u službi koja se bavi zdravstvenom zaštitom.

Zdravstveni savjet predlaže i evaluira sprovođenje zdravstvene zaštite na području općine Ilijaš, daje mišljenje na planove i programe zdravstvene zaštite na području općine Ilijaš, te predlaže mjere za poboljšanje dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite na području općine.

Također prati primjenu propisa na području općine Ilijaš koji se odnose na zaštitu prava i interesa pacijenata, organizuje obrazovne kurseve za građanstvo iz poznavanja materije o pravima pacijenata i postojeće legislative, daje preporuke za organizaciju kurseva u zdravstvenim ustanovama radi upoznavanja rukovodstva i zdravstvenih radnika s konceptom prava pacijenata, legislativom i odgovarajućim nužnim promjenama u zdravstvenim ustanovama.

Zdravstevni savjet prati povrede pojedinačnih prava pacijenata na području općine Ilijaš, predlaže preduzimanje mjera za zaštitu i unaprijeđenje prava pacijenata na području općine Ilijaš, bez odlaganja obaviještava Zdravstveni savjet u Kantonalnom Ministarstvu zdravstva o slučajevima težih povreda prava pacijenata koje mogu ugroziti živote ili zdravlje pacijenata, obavještava javnost o povredama prava pacijenata.

Savjet podnosi Općinskom vijeću godišnji izvještaj o radu, te donosi Poslovnik o svome radu kojim se pobliže uređuje organizacija i način rada. Mandat Zdravstvenog savjeta traje četiri godine.

Izvor: Općina Ilijaš

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.