Otpušteni radnici: Kako ćemo plaćati račune i kredite *Arhiva

Info: Aktivni članci 331, Arhivirani članci 4695

Samo u jednom danu rukovodstvo firme Standard Furniture Factory iz Ilijaša zahvalilo se svojim radnicima na trudu i obavijestilo čak njih 500 da od sljedeće sedmice nemaju više radno mjesto u toj kompaniji, barem dok se kriza ne završi i proizvodnja ponovo ne pokrene.

Taj sastanak sa radnicima su imali prošle sedmice, a od tada je u ovoj općini, uglavnom u fabrikama, izgubljeno 1.000 radnih mjesta.

Vjerujte, kada su nas okupili da nam kažu da nikom neće biti produžen ugovor, pogledao sam u svog kolegu i vidio da mu drhti vilica, da hoće da se onesvijesti čovjek. Svi imaju neke kredite. Ja radim sa strane povremeno, uradim fasade ili okrečim, ali sve to mi je otkazano jer se ljudi boje virusa. Imam baštu pa ću tu nešto posaditi, a vjerovatno će nam isključiti struju i vodu, jer ko će to sada platiti”, kazao je za Al Jazeeru jedan od otpuštenih radnika Standarda, čiji je identitet poznat redakciji.

On je u ovoj kompaniji zaposlen gotovo tri godine, ali cijeli taj period radio je po radnom ugovoru od mjesec dana, kao i, dodaje, svi ostali otupšteni radnici. Posao su zadržali, tvrdi on, samo oni sa stalnim zaposlenjem, njih dvadesetak, i možda oni koji imaju ugovor na tri mjeseca, dok im to ne istekne.

Svima im je, kako tvrdi, rečeno da 6. aprila dođu po papire kako bi se prijavili na biro za zapošljavanje. Ne misli da će se vratiti na posao u naredna tri mjeseca, a pomoći vlasti, ističe, ne vjeruje.

Od pomoći nema ništa, tu će samo dobro proći određeni pojedinci i firme. Pitao sam u općini da li ima išta za nas koji smo dobili otkaze, kažu ova pomoć će biti za male obrte i Standard, a vi što ste bili na ugovoru, biro će vam dati naknadu.

Više od 7.000 radnika je ostalo bez posla zbog krize izazvane širenjem korona virusa, podatak je sindikata u Bosni i Hercegovini od prije nekoliko dana, a ova brojka se iz dana u dan povećava.

Predstavnici različitih nivoa vlasti u BiH već su usvojili ili najavili određene mjere za pomoć privredi, između ostalog oslobođanje poslodavaca plaćanja određenih nameta, poreza i doprinosa.

Ostali dio teksta pročitajte ovdje.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.