Otrovne PM čestice izmjerene u 20 sati u Ilijašu su 620 što je 13 puta iznad normale *Arhiva

Obavezno koristite zaštitne maske, ali ne obične već one sa oznakom EN 149

Info: Aktivni članci 611, Arhivirani članci 4683

Najkritičnije zagađenje zraka je u Ilijašu gdje je izmjeren indeks u 20 sati od čak 620 PM i nosi oznaku opasnog dok je Sarajevo i večeras najzagađeniji grad na svijetu.

5e1a27c57156f

Dramatično zagađenje razlog je zbog kojeg je Vlada Kantona Sarajevo tokom dana proglasila epizodu “uzbuna” zabranivši u gradskoj A zoni čak i kretanje automobila čiji dizel motori imaju normu EURO3 i manju – ranije je bilo EURO”.

5e1a27fec6fb5

S obzirom da se indeks kvaliteta zraka iznad 50 smatra nezdravim, a u Sarajevu je u 20 sati bilo 520, Ilijašu 620, ovakvo stanje je alarmantno i ljekari svim stanovnicima preporučuju da ne izlaze vani. Također, savjetuje se nezračenje zatvorenih prostora, nekonzumiranje cigareta, neprženje hrane, neusisavanje i nekorištenje kuhinjske nape.

Obavezno koristite zaštitne maske, ali ne obične već one sa oznakom EN 149 (FFP2 ili EN 149 FFP3).

Općina Ilijaš: Apel/upozorenje svim subjektima obuhvaćenim Planom mjera u slučaju epizoda Upozorenja i Uzbune

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.