Otvoreno filter postrojenje vode za piće u Srednjem *Arhiva

Ilijaš

Prošle sedmice, u povodu 23. godišnjice reintegracije općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH upriličeno je otvorenje filter postrojenja vode za piće na Sokolini u Srednjem.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević na samom početku je pozdravio i poželio dobrodošlicu prisutnim građanima i gostima, čestitavši svim zaslužnim na uspješnoj realizaciji ovog kapitalnog projekta, te poželjevši više ovakvih i sličnih projekata na području općine Ilijaš.

Općina Ilijaš i JKP “Vodostan” zajedničkim nastojanjima određeni period pokušavali su pronaći način za izgradnju filterskog postrojenja na Sokolini.

Nakon rekonstruisanog filter postrojenja na Karašnici, nastavljeno je u istom smjeru kako bi se i građani naselja Srednje mogli snabdijevati zdravstveno ispravnom vodom.

Vrijednost projekta iznosi 510.000 KM, a finansiran je od strane Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS sa 300.000 KM, dok je preostali dio od 210.000KM finansirala Općina Ilijaš predviđenim Budžetom za 2018. godinu.

Više o kapacitetu i značaju ovog filter postrojenja kazala je direktorica JKP “Vodostan” Belma Zukić.

“Radi se o filter postrojenju kapaciteta 15 litara u sekundi, sa mogućnošću nadogradnje za dodatnih 7,5 litara u sekundi ukoliko to razvojne potrebe općine budu zahtijevale.

Na ovom lokalitetu postoji još nekoliko nekaptiranih izvorišta koji bi se mogli uvesti u sistem vodosabdijevanja. Značaj ovog projekta je i činjenica da se sa novim padavinama pojavljivala i mutnoće vode. Izgradnjompostrojenja stvoreni su tehničko – tehnološki uslovi za uklanjanje suspenzija i drugih bio nerazgradivih čestica iz vode.

Svi parametri i procesi koji se odvijaju na ovom postrojenju prate se kontinuirano 24 sata na Karašnici u Ilijašu, uz zvučne signale i alarme ukoliko dođe do bilo kakvih poremećaja“, kazala je Zukić.

Načelnik Općine Ilijaš rekao je više o budućim planovima na poboljšanju vodosbdijevanja svih stanovnika općine Ilijaš.

5c7cdebaeab45

“Ovaj projekat je definisan operativnim planom i strategijom razvoja općine Ilijaš i to je dokaz da mi u Općini Ilijaš radimo planski. Realizacija je započela prošle godine i uspjeli smo na efikasan način završiti projekat izgradnje taložnice i riješiti gorući problem vodosabdijevanja naselja Sredenje.

Sa vodovoda Sokolina snabdijevaju se objekti osnovne škole Srednje, ambulanta u Srednjem i veliki broj domaćinstava. Izgradnjom taložnice dugoročno je riješena distribucija vode svima njima.

Kapacitet vodovoda Sokolina je veliki i mi imamo planove da ovaj vodovodni sistem dalje razvijamo i gradimo novu primarnu mrežu. Ove godine planiran je i završetak prve faze izgradnje vodoopskrbnog sistema Vrutak, za koju je izdvojeno 1.700.000,00 KM i završetak rekonstrukcije taložnika na filter postrojenju Karašnica”, rekao je Fazlić.

Na samom kraju prisutni su imali priliku posjetiti objekat u kojem je smješteno filter postrojenje, gdje su načelnik Akif Fazlić i direktorica JKP “Vodostan” Belma Zukić presijecanjem vrpce i pritiskom tastera pokrenuli filter u rad.

Izvor: Vodostan.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.