Oživjeli giganta u Ilijašu, rade i za Electrolux, a sada idu ka punom vlasništvu *Arhiva

BiHIlijaš

Prevent Fad d.d. Jelah-Tešanj povećao je vlasnički udio u preduzeću Željezara Ilijaš d.d. Ilijaš na 86,8 posto, pokazuje osvježena lista dioničara ovog preduzeća na Sarajevskoj berzi, izvještava BiznisInfo.

Prevent je ranije posjedovao oko 67 posto dionica. Podsjetimo  da je trgovina dionicama Željezare Ilijaš u iznosu od 547.833 KM obavljena 23. oktobra.

Inače, Prevent je ranije kupio većinski paket u posrnulom preduzeću, investirao velika sredstva i na taj način oživio ovu kompaniju.

Plan je bio da Željezara prvenstveno radi za potrebe Preventa, a njeno pokretanje od velike je koristi za lokalnu zajednicu.

Preventovo posredništvo pomoglo je Željezari da dođe do klijenata među svjetski poznatim imenima. Između ostalog, nedavno je dogovoreno i da se u ovom pogonu vrši livenje za čuveni švedski brend Electrolux.

Rezultati rada najbolje su vidljivi iz polugodišnjeg izvješaja Željezare koji je nedavno objavljen na Sarajevskoj berzi.

Iz njega je vidljivo da je Željezara u prvoj polovini godine imala prihode od 8,6 miliona maraka, za razliku od 3,7 miliona prošle godine.

Osim toga, Željezara je zapošljavala 247 radnika, u odnosu na 161 u istom periodu lani.

TAGOVI:
Autor članka je Redakcija sa 141 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.