Pavlović tvrdi da treba zaustaviti bošnjačku memorijalizaciju Podrinja

Autor sadržaja: Aktivni članci 949, Arhivirani članci 2921

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Radomir Pavlović pozvao je nadležne republičke organe i inspekcije da zaustave nelegalnu memorijalizaciju Srebrenice i cijelog Podrinja, koju razna bošnjačka udruženja i pojedinci sprovode nezakonito uzurpirajući zemljište i postavljajući takozvane hair česme i druga spomen-obilježja.

Pavlović je rekao Srni da su pored puteva u srebreničkoj opštini i cijelom srednjem Podrinju nelegalno izgrađene brojne spomen-česme i obilježja na kojima ima i uvredljivih i neistinitih sadržaja, a koja ostaju da lažno svjedoče o događajima iz rata.

On tvrdi da je riječ o nezakonitom postavljanju tih obilježja, uglavnom na uzurpiranom zemljištu.

– To stvara ružnu sliku i predstavlja istorijsku neistinu o proteklom ratu jer se spominju samo bošnjačke žrtve, pa neupućeni stiču utisak da na ovom području nije bilo srpskog stradanja – iako je poznato da je u posljednjem ratu u srednjem Podrinju ubijeno i poginulo oko 3.500 Srba, od kojih su više od polovine bili civili – istakao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, osim uzurpiranja zemljišta za postavljanje bošnjačkih spomen-obilježja, na ovom području je sve češća bespravna sječa šume.

– Šuma se nelegalno siječe i u Nacionalnom parku “Drina” u kojem je prethodnih godina podignuto mnoštvo bošnjačkih spomen-obilježja, pa posjetioci i turisti pitaju da li je to memorijalni prostor ili nacionalni park – ukazao je Pavlović.

Pavlović je pozvao nadležne da zaustave ove nezakonite radnje, uklone neprimjerena obilježja, te spriječe krađu šume i uništavanje prirodnih bogatstava.

Izvor: RTRS

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail ilijasnet@gmail.com ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.