Performans i izložba “Mi smo novinarkE”

Aktivni članci 899 od 906, Arhivirani članci 2921 od 2953

U Gradskoj galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu sinoć je upriličen performans i izložba “Mi smo novinarkE”, u organizaciji BH novinara.

Postavka obuhvata 20 fotografija onih novinarki koje su bile žrtve određene vrste nasilja.

Iz Udruženja BH novinari ističu da je prvobitna ideja bila da se prikaže 55 fotografija. Kažu da je i ovih 20 veliki uspjeh za patrijarhalno društvo koje vlada u Bosni i Hercegovini. Brutalne prijetnje i napadi na novinarke uglavnom se skrivaju pod tepih, zbog straha da bi zbog izgovorene istine mogle da snosne kaznu.

– Ove su novinarke tu zato što su bile žrtve najbrutalnijih prijetnji i napada, kaže Borka Rudić, autorka izložbe i generalni sekretar Udruženja BH novinari. Jedanaest fotografija su samo siluete. Pored fotografija naznačili smo iz kojih medija dolaze te kolegice, ali one nisu smjele da se pojave likom zbog represije koju trpe u svom mediju i zbog činjenice da bi mogle snositi odgovornost, ukoliko javno progovore o nasilju, rekla je Rudić.

Ideja za izložbu rođena je prije 10 godina kada je jedna od kolegica počela da vodi bitku protiv mobinga i tada su joj rekli da je čovjek kojeg je ona optužila za mobing intelektualac, obrazovan čovjek, porodični čovjek, ugledan član društva, te da on ne može da bude mober, istakla je Borka Rudić.

Cilj postavke jeste da se skrene pažnja na nasilje nad novinarkama, kako na profesionalno, tako i na rodno-zasnovano nasilje, koje se, kako Rudićeva naglašava, u našoj javnosti ni ne prepoznaje kao rodno zasnovano nasilje. Namjera im je i da se skrene pažnja na učestalost ponavljanja nasilja u tradicionalnim medijima, na društvenim mrežama, ali i na press konferencijama. Iz BH novinara dodaju da je svega 24 posto žena na uredničkim i direktorskim pozicijama, te u strukturama upravnih odbora u Bosni i Hercegovini, dok je svjetski procenat 30 posto. Uredničkim i direktorskim pozicijama u bh. medijima dominiraju muškarci.

Izložba će biti predstavljena u Banjoj Luci i Mostaru.

Izvor: Oslobođenje

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.