“Petak” slavi rođendan

Redakcija 28. apr 2021 ID: 15001
Vaša reklama ovdje

5 KM i 5 feninga. Već 15 godina ove dvije kovanice su u opticaju na prostoru Bosne i Hercegovine.

Upravno vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine 28. aprila 2005. godine donijelo je odluku o izradi ovih kovanica. U opticaju su od 5. januara 2006. godine.

Na licu kovanice od 5 KM, uz ostale elemente dizajna, nalazi se brojčana oznaka 5. Naličjem dominira golub mira. Dok je na kovanici od 5 feninga na licu karta Bosne i Hercegovine, uz iskovan iznos. Na naličju zastava Bosne i Hercegovine.

Još od drevnih civilizacija, novac je izražavao identitet države – karakter. Historijska, kulturna i druga obilježja jedne zajednice i predstavlja neophodan instrument ekonomskog i društvenog razvoja, podsjećaju iz CB BiH.

Za novac se često govorilo i da je vizitkarta svake zemlje. Misleći, između ostalog, i na njegovu promotivnu ulogu. Od vladara koji su, svjesni važnosti izgleda novca, birali kvalitet i dizajn novca koji će njih lično promovisati i veličati. Pa sve do savremenih država na čijem novcu možemo vidjeti naučnike… Umjetnike i druge značajne ličnosti. Te gradove, pejzaže, historijske simbole i ostale specifičnosti zemlje. Sve to, imajući u vidu da danas u vremenu brzog življenja novac cirkuliše, prolazi kroz mnogo ruku i kroz različite zemlje te se na ovaj način brzo i jednostavno prezentira identitet svake zemlje.

Na prostoru Bosne i Hercegovine kroz historiju su se izmjenjivali različiti osvajači i uprave. Oni su sa sobom donijeli svoju kulturu, civilizaciju, privredu, ekonomiju. Pa time i svoj novac.

Danas, jedina institucija koja ima isključivo pravo izdavanja novčanica i kovanog novca KM… Puštanja novca u opticaj i njegovog povlačenja iz opticaja je Centralna banka Bosne i Hercegovine. Nakon puštanja u opticaj novčanica i kovanica 1998. godine, konvertibilna marka je postala simbol stabilnosti i pouzdanosti kojem građani Bosne i Hercegovine vjeruju.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 28. apr 2021 @22:18 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2104-282218-15001 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button