Petarde nisu igračke: Upozorenje o korištenju pirotehnike *Arhiva

Igre sa petardama nisu bezopasne i nestručno rukovanje pirotehnikom može ostaviti trajne posljedice. Najrizičnija, ali istovremeno i najugroženija, jesu djeca i maloljetnici

Info: Aktivni članci 347, Arhivirani članci 4695

Pred nastupajuće vjerske i novogodišnje praznike, za očekivati je mogućnost nabavke i preprodaje petardi i drugih pirotehničkih sredstava.

Upotrebom istih narušava se javni red i mir, uznemiravaju građani, a vrlo ćesto dolazi do povređivanja, a posebno osoba mlađe životne dobi.

Napominjemo da je posjedovanje na javnom mjestu, paljenje, ustupanje, prodaja, kupovina i nuđenje petardi, kao i drugih pirotehničkih sredtava, bez odobrenja nadležnog organa, prekršaj definisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira. Kada maloljetna osoba počini navedenu vrstu prekršaja propisana je kazna za roditelja (usvojitelja), odnosno staratelja maloljetnika, ukoliko je izvršenje prekršaja posljedica njegovog propuštanja dužnog staranja o maloljetniku.

U navedenim slućajevima predviđene kazne za počinioce su od 300,00 do 900,00 KM, a za roditelje maloljetnih prekršilaca su od 400,00 do 1.200,00 KM.

Kao i svake godine, MUP Kantona Sarajevo ulažit će velike napore na suzbijanju ilegalne prodaje ovih sredstava.

Apelujemo na građane, a posebno na roditelje, da poduzmu sve kako bi se korištenje petardi i drugih pirotehničkih sredstava svelo na najmanju moguću mjeru, a samim tim i izbjeglo povređivanje osoba, kao i sve druge neželjene posljedice do kojih dolazi korištenjem istih.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.