Peticija 8372: Amerika se snažno protivi pokušajima negiranja genocida u Srebrenici

Info: Aktivni članci 600, Arhivirani članci 4683

Građanska inicijativa “KLUBA 100 – PLUS” odnosno peticija 8372 kojom se od Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka traži da po hitnom postupku a najkasnije do 11. jula 2020. nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini ulazi u završnu fazu. Naime, nakon prikupljenih 8.372 potpisa, peticija je posredstvom naše vrijedne aktivistice gospođe Senade Softić-Telalović, 12.06.2020 proslijeđena Visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu, gospodinu Valentinu Inzku.

Pokretači peticije se nadaju da će do 11.07.2020, kada ponovo obilježavamo još jednu tužnu godišnjicu genocida u Srebrenici, Visoki predstavnik naći način da, deblokira Parlamentarnu skupštinu BiH o ovom pitanju odnosno, da u okvirima bonskih ovlasti, neposredno oktroira-nametne Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.
Kao vid dodatnog poticaja i moguće podrške gospodinu Inzku, osnivači „KLUBA 100 – PLUS“ su se predano angažovali na društvenim mrežama i uspostavljanju kontakata sa bh. medijima, kojima smo izuzetno zahvalni na obezbjeđivanju medijskog prostora i prenošenju vijesti o peticiji i našem građanskom angažmanu. Osim toga, članovi kluba dodatno kontaktirali značajne predstavnike vlasti poznate političare u mnogim zemljama i zamolili ih da i oni dodatno podrže zahtjeve iz peticije.

Veliki dio tog posla odradila je agilna aktivistica “KLUBA 100 – PLUS”. Glavna urednica portala Bosanski pogledi gospođa Amna Dumpor iz Londona, koja je za agenciju BHDINFODESK referisala: “Bilo mi je zadovoljstvo da sam ispred “KLUBA 100 – PLUS” bila zadužena za kontaktiranje akreditovanih ambasadora i diplomatskih predstavništva u Bosni i Hercegovini, potom institucija Evropske Unije, ureda Generalnog sekretaru UN-a, potom Britanskog Parlamenta i ureda premijera Borisa Johnsona. Naravno nisu izostale ni mnogobrojne međunarodne organizacija širom svijeta – sve s ciljem veće transparentnosti i podizanja svijesti o genocidu koji se, nažalost, još uvijek negira na našim prostorima. Reakcija nije izostale i veoma smo iznenađeni toplim porukama podrške, a naš predani rad prepoznala je i Američka ambasada u Bosni i Hercegovini.

U njihovom pismu “KLUBU 100 – PLUS” se navodi da su USA posvećene nastojanjima da se pamte žrtve Srebreničkog genocida i snažno podržavaju napore da se pronađu svi oni koji se još uvijek vode kao nestali, a odgovorni da se privedu pravdi. U odgovoru se također navodi da se USA snažno protivi pokušajima historijskog revizionizma i negiranju genocida u Srebrenici. Također, podržavaju učešće i aktivizam dijaspore da ostvari pozitivan utjecaj na zbivanja u BiH. Na kraju bih još dodala da njihovo obraćanje “KLUBU 100 – PLUS” ujedno i poziv našoj dijaspori na veće učešće u društveno-političkom životu BiH i pozitivnom doprinosu gradnji demokratske svijesti i uvažavanju presuda haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju.”

„KLUB 100-PLUS” za sada čini 131 građanin i prijatelj Bosne i Hercegovine iz 27 zemalja i ovom prilikom zahvaljuje se svima koji su na bilo koji način pomogli i pomažu u realizaciji peticije.

“KLUB 100-PLUS” će peticiju ostaviti aktivnom i stoga poziva sve one koji je žele podržati da to urade na sljedećem linku:http://chng.it/PFHRM2s294

Tekst i foto: Namik Alimajstorović / BHDINFODESK

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.