Pivić: Pravosuđe ne smije biti alat u rukama pojedinih politika

Info: Aktivni članci 626, Arhivirani članci 4683

Ukoliko se ispostavi tačnim sumnja da je ovo politički motiviran proces tužilastvo bi se u tom slučaju suočilo sa mnogo većim optužbama protiv sebe u odnosu na ono za šta optužuju premijera.

Poručio je u komentaru za Vijesti.ba zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić.

– Analizirajući sveukupna ponašanja u vezi sa zadržavanjem federalnog premijera Fadila Novalica, cjelokupni slučaj je sve manje pravni, a sve više politički problem. Pravosuđe ne smije biti alat u rukama pojedinih politika, jer sada postaje jasno zašto određene politike ne žele reformu pravosuđa, kaže Pivić i dodaje:

– Naime, položaj tužioca koji ima ogromnu moć kako je to uređeno ZKP-om u BiH je rješenje koje ne postoji nigdje u Evropi. S obzirom na to da je tužilac ne samo stranka, već i državni organ, dužan je da u svim fazama postupka postupa sa jednakom pažnjom u smislu prikupljanja dokaza koji idu kako na štetu, tako i u korist osumnjičenog odnosno optuženog.

Pivić dodaje da u prilog tome ide činjenica da tužilac čak ima mogućnost ulaganja pravnog lijeka u korist optužene osobe, ako smatra da za to postoje razlozi.

– Međutim, vrlo često u praksi Tužilac u krivičnom postupku isključivo postupa kao stranka zanemarujući svoju ulogu državnog organa, navodi Pivić.

On ukazuje i na to da je od početka ovog postupka narušen princip javnosti koji je smatra, kada je riječ o ovoj fazi postupka -istrazi, u potpunosti narušen.

– U fazi istrage prema odredbama ZKP-a opća javnost je u potpunosti isključena. Međutim u ovom konkretnom slučaju imamo niz primjera gdje su dokazi bili dostupni cjelokupnoj javnosti, a koji čak u određenim slučajevima prema ZKP-u ne mogu bit dostupni ni strankama u postupku, ukoliko to može uticati na rezultat istrage. Istupi čelnika tužilaštva u javnosti više podsjećaju na političke istupe, nego na istupe tužioca kao stranke u postupku i kao državnog organa, kaže Pivić.

On dodaje da sve to ne ulijeva nadu građanima u nezavisnost i nepristranost pravosuđa.

– Ovo dodatno nažalost urušava ionako poljuljano povjerenje građana u pravosuđe. Pravosuđe mora bit nezavisno, nepristarano i mimo doticaja svih politika i interesnih grupa od koga god dolazili takvi uticaji, kaže Pivić.

(Vijesti.ba)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.