Plan za uvođenje istih uniformi policajaca u svim kantonima

Ukazali su da će se time izmijeniti izgled i kvalitet postojećih uniformi i njihovih dijelova, a u svrhu zadovoljenja svih standarda, tehničkih i specifičnih pojedinosti.

Redakcija 26. apr 2021 ID: 14878

Plan je da policajci u svim kantonima Federacije Bosne i Hercegovine imaju iste uniforme, a u tom cilju je Federalna uprava policije (FUP) pozvala na razgovor sve zainteresovane aktere.

Kako su saopćili iz FUP-a, na osnovu zaključka sastanka direktora ove policijske agencije i komesara kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova (MUP) inicirana je izmjena Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi u ovom entitetu.

Ukazali su da će se time izmijeniti izgled i kvalitet postojećih uniformi i njihovih dijelova, a u svrhu zadovoljenja svih standarda, tehničkih i specifičnih pojedinosti.

Napomenuli da je postojeća Uredba o jedinstvenoj policijskoj uniformi u FBiH donesena 2010. godine, te da su zbog potreba policajaca trebaju, kako su naveli, hitno poduzeti aktivnosti po ovom pitanju. Potcrtali su da se to odnosi na kvalitet uniforme, osnovnih i dopunskih dijelova uniformi.

Izdvojili su šta je do sada urađeno.

Na osnovu navedenog zaključka, formirana je Komisija za izradu Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi i tehničkih karakteristika jedinstvene policijske uniforme u FBiH, kao i drugih propisa koji definišu predmetnu oblast u čijem sastavu su pored predstavnika FUP-a i predstavnici kantonalnih MUP-ova, koji su u prethodnom periodu radili na pripremnim aktivnostima izrade predmetnih propisa“, obrazložili su.

Kako su istakli, u cilju afirmisanja domaće proizvodnje, predmetna Komisija je održala sastanak sa Privrednom komorom FBiH, kao i sa predstavnicima Udruženja za tekstilnu, kožarsko-prerađivačku i gumarsku industriju predmetne Komore, na kojem sastanku su upoznati sa pokrenutom inicijativom.

S obzirom na prethodno naglašeno, Komisije za izradu Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi i tehničkih karakteristika jedinstvene policijske uniforme u FBiH pozvala je Privrednu komoru FBiH, predstavnike Udruženja za tekstilnu, kožarsko-prerađivačku i gumarsku industriju predmetne Komore, kao i sve druge zainteresovane strane odnosno privredne subjekte koji nisu članovi Komore na zajednički sastanak, koji bi se održao dana 18. maja ove godine u 11 sati u prostorijama baze Specijalne policijske jedinice MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Iz FUP-a su saopćili da je cilj sastanka da prisutni daju doprinos kroz predstavljanje prijedloga i sugestija.

izvor: Klix.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 26. apr 2021 @16:12 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2104-261612-14878 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button