Po prvi put u KS: Utvrđen cjenovnik usluga zajedničke komunalne potrošnje *Arhiva

Info: Aktivni članci 625, Arhivirani članci 4683

Na današnjoj vanrednoj sjednici, Vlada Kantona Sarajevo usvojila je cjenovnik komunalnih usluga iz segmenta zajedničke komunalne potrošnje, ali i Odluku o novom načinu obračuna odvoza otpada za pravna lica. Prvi put od kako Kanton postoji precizno su definisane sve pojedinačane usluge koje komunalna preduzeća pružaju građanima Kantona Sarajevo i shodno tome je za svaku pojedinačnu usluga definisana pojedinačna cijena.

Osim toga, donesena je Odluka o novom obračunu cijene odvoza otpada za pravna lica. To je bio jedan od zahtjeva Udruženja poslodavaca te je usvojen novi način obračuna cijene otpada – ne po metru kvadratnom, već po količini odvezenog otpada.

Za segment zajedničke potrošnje godišnje se izdvaja 17 miliona KM, koje su se trošile na netransparentan način, zbog čega je postojao veliki prostor za manipulaciju. Način obračuna koji smo usvojili je praksa u svim evropskim gradovima. Takođe, u sklopu ove odluke smo ispunili obećanje dato poslodavcima da će se cijena komunalnih usluga koja se pruža pravnim licima utvrditi na fer način i na tržišnim osnovama”, istakao je ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić.

U kreiranju novih cjenovnika učestvovali su eksperti sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Ekonomskog instituta i predstavnici poslovne zajednice.

Pravedniji način naplate odvoza otpada za pravna lica i kontrolirano trošenje sredstava za zajedničku komunalnu potrošnju, važna su unapređenja u komunalnoj oblasti.

izvor: Vlada KS

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.