Počela akcija policije i Crvenog križa, migranti odlaze sa Vučjaka *Arhiva

Info: Aktivni članci 507, Arhivirani članci 4169

Premještanje migranata iz kampa Vučjak u Bihaću trebalo bi početi u ponedjeljak, ako je suditi prema dogovoru državnog vrha i kantonalnih vlasti. Ako sve zaista počne i završi se u najboljem redu, Crveni križ i policiju čeka veliki posao.

Službenici Međunarodne irganizacije za migracije danas su na terenu i vrše se pripreme za premještaj migranata, a što uključuje pripremu privremenih smještaja, te adaptaciju lokacije u Blažuju.

Što se tiče Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, glasnogovornik Ale Šiljdedić kazao je da će službenici policije u ponedjeljak postupiti onako kako bude odlučeno.

Iz policije za sada ne mogu govoriti o sutrašnjim potencijalnim aktivnostima, a niti mogu potvrditi niti negirati da je premještanje migranata ucrtano u plan za ponedjeljak.

U razgovoru sa predstavnikom Crvenog križa Bihać Selamom Midžićem jasno je da ova organizacija ostaje u službi humanosti bez obzira gdje se migranti nalazili.

Također, Midžić se osvrnuo i na štrajk glađu kojeg su migranti obustavili tokom subote.

“Pobijedila je humanost jer smo se borili da budemo s migrantima i da osjete da nisu ostavljeni. Četvrtog dana gladovanja se desilo ono što smo i očekivali i tada smo počeli dijeliti hranu”, kazao je naš sagovornik.

Iako zasad nema apsolutne naznake da će se premještanje desiti, odnosno d aće proces selidbe započeti u ponedjeljak, Midžić smatra da se time ne rješava puno toga.

“Ja ne očekujem da će se u ponedjeljak desiti neko bitno rješenje što se tiče odlaska migranata bilo gdje. Imamo stanje u državi kakvo jeste – opstruiranje drugih gradova i kantona da prihvate migrante i da nam pomognu, a to nema veze sa humanošću i jedinstvom građana”, rekao je Midžić.

Crveni križ neće direktno učestvovati u iseljenju migranata, ono što će raditi jeste ostati u službi humanosti, a to je podjela hrane, vode i odjeće.

Ako se Vučjak zaista isprazni, Crveni križ, odnosno mobilni timovi u Bihaću, nastavit će pomagati migrante gdje god ih primijete, kaže Midžić. Također, ako se Vučjak ukloni, Crvenom križu predstoji premještanje kontejnera i drugih pomagala na drugu lokaciju,a to bi zbog teškog vremena moglo trajati danima.

“Mi da kao Crveni križ pratimo političke odluke i dešavanja onda ne bismo bili nigdje. Tu smo svakodnevno i sarađujemo zajedno sa MUP-om koji imaju jedan nezahvalan zadatak”, rekao je Midžić.

Podsjećamo, transport migranata iz kampa Vučjak u kasarnu Blažuj kod Sarajeva počinje u ponedjeljak, što je zaključak razgovora ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i premijera USK Mustafe Ružnića.

Agencije

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.