Počeo online upis u prve razrede srednjih škola *Arhiva

Obavještenja

Online upis u srednje škole počeo je danas za 3753 učenika iz 76 osnovnih škola Kantona Sarajevo, ali i učenika izvan Kantona koji se prijave za upis putem portala na adresi upis.emis.edu.ba. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo uz podršku Univerziteta u Sarajevu putem Univerzitetskog tele-informatičkog centra UTIC realizira projekat „Online upis u srednje škole“, a Kanton Sarajevo jedini u državi implementira ovaj vid upisa.

Iz UTIC-a navode kako su zadovoljni prvim odzivom učenika te da je ovo najtransparentniji način upisa u srednje škole. Učenici sa bilo kojeg mjesta, putem računara, mogu da izvršiti prijavu za upis, a prednostj e što učenici u prvom i drugom upisnom roku imaju pravo prijave na tri programa obrazovanja.

“Nakon prijava i odabira željenih pravaca za dalje obrazovanje, učenici imaju uvid u rezultate po školama sve do ostvarenja prava upisa u srednju školu. Sistem automatski vrši izračun bodova za sve izabrane škole, a na dnevnoj bazi moguće je pratiti bodovno stanje za svaki prijavljeni program obrazovanja,” kazalajeMersida Karačić, predstavnica UTIC-a.

Izrađenje i video tutorial koji će učenicima detaljno objasniti kompletan proces upotrebe sistema, a dostupan je na web stranici https://upis.emis.edu.ba.

Prvi konkursni rok za upis počeo je danas, 27. juna i trajat će do 5.jula 2018. Rezultati konkursa bit će objavljeniu petak 6.jula te ponedjeljak 9. jula 2018. Kandidati koji ne ostvare pravo upisa u prvom, mogu se prijaviti za upis u drugom konkursnom roku koji traje od 11. do 13. jula 2018. dok će rezultati biti objavljeni u subotu 14. jula 2018.

Podsjećamo da resorno ministarstvo daje poticaj za upis učenika u škole deficitarnih zanimanja pa će tako u narednoj godini stipendirati ukupno 105 učenika koji se upisuju u prvi razred srednjih stručnih škola.

Autor članka je Redakcija sa 141 aktivnih i 784 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net | +387(0)62 118 465

#IlijašNet #iNet | 2018 IlijašNet© Prvi u Ilijašu
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.