Predstavljamo Vam
Ispod su neki od linkova koji predstavljaju Ilijaš

Podrinje: Usvojen Zakon o NP “DRINA”

Nakon što je vlada poništila odluke demokratsko izabrane Skupštine opštine Srebrenica, otišla je korak dalje i usvojila Zakon o NP “Drina”.

Zakon o Nacionalnom parku Drina je faktički Zakon o protjerivanju jednog naroda sa svog ognjišta. Ovaj Zakon podrazumjeva da Bošnjaci koji žive u obuhvačenom NP se više neće moći baviti ni poljoprivredom, ni stočarstvom i sječom drva iz vlastitih šuma pa će tako biti primorani napuštati svoja ognjišta. Ni peticije koje su pisali nisu urodile plodom. Zanimljiva činjenica je ta što Nacionalni park obuhvata samo Bošnjačku zemlju.

Nakon usvajanja Nacrta Zakona o nacionalnom parku „Drina“ Bošnjaci iz Srebrenice su uputili peticiju Narodnoj skupštini RS-a. Jedan od inicijatora potpisivanja peticije Sadmir Nukić kaže da Bošnjaci nisu protiv Nacionalnog parka na društvenoj imovini.

Mi smo bili protiv toga da Nacionalni prark obuhvata privatnu imovinu. U praksi bi to značilo da ljudi gore više ne mogu živjeti i djeca iz tih naselja bi morala da se igraju sa životinjama, zbog tih i sličnih razloga smo bili protiv – rekao je Nukić.

Prijavi Članak

Ukoliko smatrate da sadržaj koji se nalazi u članku nije trebao i ne smije biti objavljen molimo vas da to prijavite i navedete vaše razloge. U interesu nam je da su sve objavljene informacije tačne. Molimo vas da nam ako imate dodatnih informacija vezano za ovaj članak iste pošaljete putem ove forme. Hvala vam, Redakcija Ilijas.net Portala