Podrška organizaciji promocije svih maturanata s područja Kantona Sarajevo *Arhiva

Info: Aktivni članci 459, Arhivirani članci 4169

Način organizacije promocije svih maturanata s područja Kantona Sarajevo bio je povod današnje posjete učenica Treće gimnazije i članica sekcije CIVITAS Martine Kostić i Amne Hodžić te profesora Građanskog obrazovanja i demokratije Sejada Šenderovića predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo Mirzi Čeliku.

Tokom sastanka, istaknuto je kako bi dvorana u Zetri bila najboli prostor za održavanje manifestacije, jer je planirano da učestvuje oko 3.500 maturanata. Pored prostora, bilo bi neophodno osigurati i rasvjetu, kao i druge neophodne prateće detalje. Na ovaj način, ne bi bilo potrebe, da svaka škola pojedinačno organizuje mature.

Uključivale bi i defile koji bi krenuo od Vijećnice.

Za nas je ovo odlična ideja, jer ne samo da bismo budućim generacijama ostavili jedan značajan projekt, nego bi pokazali kako među nama učenicima nikada nije postojao ‘jaz’ bez obzira koju srednju školu pohađamo. Mi smo svi jednaki“, poručila je Martina.

Dodala je kako bi također bilo lijepo da Sarajevo kao glavni grad ima ovakav događaj, na kojem bi se okupili svi maturanti.

To je dan koji ćemo pamtiti cijeli život, i trenutak u kojem odlučujemo o svojoj daljoj budućnosti. Za nas i naše porodice to je velika stvar. Upravo zbog toga to želimo obilježiti na jedan poseban način, kako to rade i naši vršnjaci u svijetu“, navela je Hodžić.

Predsjedavajući Čelik je istakao kako će podržati ovu ideju, zajedno sa zastupnicima u Skupštini, te kako je potrebno da nosilac projekta bude Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade u koordinaciji sa Ministarstvom privrede.

Ovaj datum je potrebno uvrstiti u kalendar važnih događaja kako bi i naredne generacije nastavile da ga obilježavaju, jer su mladi naša budućnost, bez koje nema napretka društva“, potcrtao je predsjedavajući Čelik.

Inače, Treća gimnazija je poznata po brojnim projektima, a u posljednjem su dali svoj doprinos rješavanju problema nestajanja šuma i viška stakleničkih gasova. Učinili su to na primjeru komunalnih računa. Osmislili su novi model računa koji bi pri štampanju drastično umanjio upotrebu papira.

izvor: Vlada KS

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.