Podrška Vlade Japana i EBRD-a: Kanton Sarajevo počinje izradu akcionog plana za zaštitu okoliša *Arhiva

Info: Aktivni članci 604, Arhivirani članci 4683

Kanton Sarajevo i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenuli su “Zeleni kantonalni akcioni plan” (GCAP) s ciljem ažuriranja Kantonalnog plana zaštite okoliša, prema EBRD metodologiji, a kao dio uključivanja Kantona u “Zelene gradove EBRD-a”. Projekt finansira Vlada Japana.

Riječ je o 950 miliona EURA vrijednom instrumentu koji nudi sveobuhvatan poslovni model za zeleni urbani razvoj, pri tome kombinujući strateško planiranje s investicijom i pratećom tehničkom pomoći.

Sarajevo je treći grad u Bosni i Hercegovini koji se pridružio “Zelenim gradovima EBRD-a” i započinje sa izradom akcionog plana.

Sarajevski GCAP formalno je pokrenuo premijer Kantona Sarajevo Edin Forto na današnjem skupu kojem se pridružio ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideyuki Sakamoto i delegacija EBRD-a koju su činili pomoćnik direktora Josip Polić, voditelj GCAP-a Romano Pehar i drugi bankari sa sjedištem u Sarajevu.

5c62f8bf84da4

Po riječima premijera Forte, Kantonalni plan zaštite okoliša ima listu projekata za čiju je implementaciju u narednih nekoliko godina potrebno oko 500 miliona KM.

“Riječ je o dobrom planu koji se može unaprijediti. Bit će to akcioni plan koji će svojom metodologijom i određivanjem prioritetnih projekata iz oblasti zaštite okoliša omogućiti da lako pristupimo međunarodnim fondovima, Evropskoj banci za obnovu i razvoj, odnosno grant i kreditnim sredstvima, kako bismo ih brže implementirali i unaprijedili kvalitet života u Kantonu Sarajevo”, naglasio je premijer Forto ovom prilikom.

Naveo je da je riječ o projektima iz oblasti zaštite zraka, saobraćajne infrastrukture i javnog prijevoza, te zaštite voda, zelenih površina i drugih.

“Iskreno se nadamo da ćemo kroz novi akcioni plan zaštite okoliša u toku ove godine steći uslove da značajno ubrzamo investiranje u ovoj oblasti”, naglasio je premijer. Zahvalio je ambasadoru Sakamotou i delegaciji EBRD-a na podršci i uključivanju Kantona u ovaj projekt.

Ambasador je istakao da će novi akcioni plan podrazumijevati i jačanje kapaciteta administarcije za relizaciju projektnih aktivnosti. Kazao je da je Vlada Japana za ovaj projekt izdvojila sredstva u iznosu od 300.000 EURA.

5c62f9168833b

Po riječima Polića, EBRD je sa Kantonom Sarajevo već započeo nekoliko velikih projekata koji su usmjereni i na zaštitu okoliša a očekivanja su da će prioritetni projekti obuhvaćeni ovim planom biti definisani u narednih nekoliko mjeseci.

Povodom početka realizacije projekta, danas je upriličena i tehnička radionica na kojoj su detaljno opisani metodologija i aktivnosti, te je raspravljano o ekloškim problemima kojima je u Kantonu potrebno posvetiti najviše pažnje.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.