Podrška Vlade Japana i EBRD-a: Kanton Sarajevo počinje izradu akcionog plana za zaštitu okoliša *Arhiva

BiH

Kanton Sarajevo i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenuli su “Zeleni kantonalni akcioni plan” (GCAP) s ciljem ažuriranja Kantonalnog plana zaštite okoliša, prema EBRD metodologiji, a kao dio uključivanja Kantona u “Zelene gradove EBRD-a”. Projekt finansira Vlada Japana.

Riječ je o 950 miliona EURA vrijednom instrumentu koji nudi sveobuhvatan poslovni model za zeleni urbani razvoj, pri tome kombinujući strateško planiranje s investicijom i pratećom tehničkom pomoći.

Sarajevo je treći grad u Bosni i Hercegovini koji se pridružio “Zelenim gradovima EBRD-a” i započinje sa izradom akcionog plana.

Sarajevski GCAP formalno je pokrenuo premijer Kantona Sarajevo Edin Forto na današnjem skupu kojem se pridružio ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideyuki Sakamoto i delegacija EBRD-a koju su činili pomoćnik direktora Josip Polić, voditelj GCAP-a Romano Pehar i drugi bankari sa sjedištem u Sarajevu.

5c62f8bf84da4

Po riječima premijera Forte, Kantonalni plan zaštite okoliša ima listu projekata za čiju je implementaciju u narednih nekoliko godina potrebno oko 500 miliona KM.

“Riječ je o dobrom planu koji se može unaprijediti. Bit će to akcioni plan koji će svojom metodologijom i određivanjem prioritetnih projekata iz oblasti zaštite okoliša omogućiti da lako pristupimo međunarodnim fondovima, Evropskoj banci za obnovu i razvoj, odnosno grant i kreditnim sredstvima, kako bismo ih brže implementirali i unaprijedili kvalitet života u Kantonu Sarajevo”, naglasio je premijer Forto ovom prilikom.

Naveo je da je riječ o projektima iz oblasti zaštite zraka, saobraćajne infrastrukture i javnog prijevoza, te zaštite voda, zelenih površina i drugih.

“Iskreno se nadamo da ćemo kroz novi akcioni plan zaštite okoliša u toku ove godine steći uslove da značajno ubrzamo investiranje u ovoj oblasti”, naglasio je premijer. Zahvalio je ambasadoru Sakamotou i delegaciji EBRD-a na podršci i uključivanju Kantona u ovaj projekt.

Ambasador je istakao da će novi akcioni plan podrazumijevati i jačanje kapaciteta administarcije za relizaciju projektnih aktivnosti. Kazao je da je Vlada Japana za ovaj projekt izdvojila sredstva u iznosu od 300.000 EURA.

5c62f9168833b

Po riječima Polića, EBRD je sa Kantonom Sarajevo već započeo nekoliko velikih projekata koji su usmjereni i na zaštitu okoliša a očekivanja su da će prioritetni projekti obuhvaćeni ovim planom biti definisani u narednih nekoliko mjeseci.

Povodom početka realizacije projekta, danas je upriličena i tehnička radionica na kojoj su detaljno opisani metodologija i aktivnosti, te je raspravljano o ekloškim problemima kojima je u Kantonu potrebno posvetiti najviše pažnje.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.