Podsticaj privrednicima: Jeftinija gradnja poslovnih objekata u Visokom *Arhiva

Info: Aktivni članci 459, Arhivirani članci 4169

Na inicijativu vijećnika Gradskog vijeća Visoko, Vahida Ramića, Gradsko vijeće je na sjednici održanoj u petak, 31.01.2020. godine donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o građevinskom zemljištu.

Kao podsticaj privrednicima, smanjena je naknada za pogodnost korištenja građevinskog zemljišta prilikom izgradnje poslovnih, proizvodnih, skladišnih, pomoćnih i poljoprivrednih objekata.

Za Grad Visoko nova visina naknade za pogodnost korištenja građevinskog zemljišta u II zoni za navedene objekte iznosi 20,70 KM/m2, odnosno 13,80 KM/m2 u zavisnosti od korisne površine objekta.

Uporedni pokazatelji prema susjednim općinama i gradovima su:

1. Grad Zenica 50 KM/m2,
2. Općina Kakanj 30 KM/m2,
3. Općina Ilijaš 40 KM/m2
4. Općina Tešanj 27,36 KM/m2

Naknade za pogodnost korištenja i uređenje građevinskog zemljišta u susjednim općinama i gradovima su mnogo veće u odnosu na Grad Visoko.

Odlukom o građevinskom zemljištu na području grada Visokog visina naknade za uređenje građevinskog zemljišta je umanjenja u odnosu na vrstu.

Također, donesena je i Odluka o osnovama i kriterijama za utvrđivanje olakšica pri plaćanju naknada za pogodnost korištenja i uređenja gradskog i ostalog građevinskog zemljišta na području grada Visokog, kojom pravo na olakšicu imaju fizička lica koja su na zemljištu bespravno započela izgradnju ili sagradila stambeni ili stambeno-poslovni objekat.

Ovim načinom smanjenja naknada želimo podsticajno djelovati na izgradnju pomenutih objekata i razvijanju još snažnije privrede na području grada Visokog“, saopćeno je.

izvor: Akta.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.