Pojedinci koji, uzimajući zdravo za gotovo, mogu se predstavljati da rade za NASU, što ne mora značiti da su astronauti *Arhiva

Info: Aktivni članci 549, Arhivirani članci 4683

Mi u redakciji IlijašNet-a strogo se držimo pravila da svaki naš novinar, dopisnik ili saradnik posjeduje akreditaciju (izgled akreditacije možete vidjeti na impressumu naše stranice). Predstavljanja da neko radi za IlijašNet moraju biti opravdana, što nije teško provjeriti ukoliko pozovete broj, takođe naveden na našoj stranici.

Pojedinci koji, uzimajući zdravo za gotovo, mogu se predstavljati da rade za NASU, što ne mora značiti da su astronauti. Mi kao novinari imamo svoje izvore informacija, oni mogu biti bilo tko i bilo gdje što ne znači da ukoliko posjedujemo i dobijemo informacije od određene osobe ista uređuje naš portal. Priliv naših informacija je naša tajna.

Sukob do kojeg je došlo između dvije osobe nema veze sa nama i smatramo da ni jedna osoba nema pravo govoriti u naše ime niti se predstavljati da radi u našoj redakciji. Naš portal ima impressum kao i svi drugi portali, detaljno je navedeno da ukoliko se neko predstavlja da radi u ime našeg portala obavezno mora posjedovati akreditaciju. Ne ulazimo niti nas zanimaju stvari privatne prirode jer osobe nisu javne ličnosti pa njihova imena nećemo spominjati. Njihovi problemi su njihova privatna stvar.

Kodeks novinara po kome on mora da štiti svoj izvor da bi ga sačuvao od kazne ili da ne bi ugrozio njegovo položaj, formalizovan je u nacionalnim zakonodavstvima u regionu. Time je omogućena sloboda informisanja, ali su otvorena vrata i zloupotrebama.

Zaštita izvora je osnova istraživačkog novinarstva i slobodnog protoka informacija u otvorenim, demokratskim društvima – definicija koju je lakše izverglati napamet nego je sprovesti u praksi kada je riječ o zaštiti novinarskih izvora.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.