Pojedinci koji, uzimajući zdravo za gotovo, mogu se predstavljati da rade za NASU, što ne mora značiti da su astronauti *Arhiva

Ilijaš

Mi u redakciji IlijašNet-a strogo se držimo pravila da svaki naš novinar, dopisnik ili saradnik posjeduje akreditaciju (izgled akreditacije možete vidjeti na impressumu naše stranice). Predstavljanja da neko radi za IlijašNet moraju biti opravdana, što nije teško provjeriti ukoliko pozovete broj, takođe naveden na našoj stranici.

Pojedinci koji, uzimajući zdravo za gotovo, mogu se predstavljati da rade za NASU, što ne mora značiti da su astronauti. Mi kao novinari imamo svoje izvore informacija, oni mogu biti bilo tko i bilo gdje što ne znači da ukoliko posjedujemo i dobijemo informacije od određene osobe ista uređuje naš portal. Priliv naših informacija je naša tajna.

Sukob do kojeg je došlo između dvije osobe nema veze sa nama i smatramo da ni jedna osoba nema pravo govoriti u naše ime niti se predstavljati da radi u našoj redakciji. Naš portal ima impressum kao i svi drugi portali, detaljno je navedeno da ukoliko se neko predstavlja da radi u ime našeg portala obavezno mora posjedovati akreditaciju. Ne ulazimo niti nas zanimaju stvari privatne prirode jer osobe nisu javne ličnosti pa njihova imena nećemo spominjati. Njihovi problemi su njihova privatna stvar.

Kodeks novinara po kome on mora da štiti svoj izvor da bi ga sačuvao od kazne ili da ne bi ugrozio njegovo položaj, formalizovan je u nacionalnim zakonodavstvima u regionu. Time je omogućena sloboda informisanja, ali su otvorena vrata i zloupotrebama.

Zaštita izvora je osnova istraživačkog novinarstva i slobodnog protoka informacija u otvorenim, demokratskim društvima – definicija koju je lakše izverglati napamet nego je sprovesti u praksi kada je riječ o zaštiti novinarskih izvora.

Autor članka je Redakcija sa 129 aktivnih i 1032 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.