Policajci izlaze na proteste *Arhiva

Uposlenici agencija na nivou BiH najavljuju proteste ispred zgrada Vlade i Parlamenta Federacije, u kojima će im podršku pružiti i kolege iz kantonalnih MUP-ova

Aktivni članci 855 od 862, Arhivirani članci 2921 od 2953

Nijedna državna ni entitetska institucija u ovom trenutku ne žele da riješe problem policijskih službenika zaposlenih u agencijama na državnom nivou, a koji se odnose na ostvarivanje prava i obračuna visine penzije. Konkretno, Savez sindikata policijskih organa u BiH, u dopisu upućenom na adrese nekoliko državnih i entitetskih institucija, traži da se otkloni diskriminacija te da se policijskim službenicima zaposlenim u državnim agencijama sa prebivalištem u FBiH izjednače prava sa njihovim kolegama zaposlenim u Federalnoj upravi policije i u kantonima.

Vlada FBiH se na jučerašnjoj sjednici ogradila o ovom pitanju i lopticu prebacila na državu. Na sjednici nije prihvaćena inicijativa da Vlada donese uredbu kojom bi bila izjednačena prava za penzionisanje policijskih službenika na nivou BiH s pravima njihovih kolega na nivou FBiH i kantona. Obrazloženo je to time da se ovo pitanje ne može uređivati uredbom niti FBiH može uređivati pitanja iz nadležnosti države. Država opet smatra da je problem u zakonima entiteta, što se vidi iz odgovora koji je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, uputio jučer Savezu sindikata policijskih organa u BiH.

– Kako se na policijske službenike zaposlene u policijskim organima na nivou BiH primjenjuju entitetski propisi, kojima je regulisana oblast penzionisanja, to je potrebno mijenjati entitetske zakone o PIO/MIO, a što je sasvim druga oblast i nije pod jurisdikcijom institucija BiH, navedeno je u Mektićevom odgovoru.

Razočarani i ogorčeni zbog nebrige institucija, policajci ne isključuju ni mogućnost izlaska na proteste.

– Organi Saveza sindikata će na sljedećoj sjednici Upravnog odbora razmatrati daljnje aktivnosti. S obzirom na očitu diskriminaciju, razmotrit će se mogućnost da se pokrene postupak ocjene ustavnosti zakona pred Ustavnim sudom FBiH. Nije isključeno ni organizovanje protesta ispred Vlade i Parlamenta FBiH, u kojima će nam podršku pružiti i kolege iz kantonalnih MUP-ova. Vlada je rekla da FBiH ne može uređivati prava iz nadležnosti institucija na nivou BiH, misleći na pravo na ostvarivanje penzije, pa mi nije jasno otkad je to pravo prešlo u nadležnost države, rekao je za Oslobođenje Edin Kahrimanović, predsjednik Skupštine saveza sindikata policijskih organa u BiH.

Pri tome napominje da je ministar Mektić pokazao nezainteresovanost, tvrdeći da probleme treba rješavati kroz izmjene Zakona o PIO/MIO.

Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda PIO/MIO, kaže za Oslobođenje da se ovo pitanje može riješiti na dva načina.

– Prvi je da se ide u izmjene Zakona o policijskim službenicima BiH, što oni po automatizmu smatraju problematičnim zbog kompliciranosti izmjene zakona. Ili da FBiH promijeni zakon, kojim će način obračuna penzije izjednačiti na način kako je propisano za policajce u FBiH. Mislim da je to izvodljivo i nadam se da će biti uređeno tako da policajci dobiju isti status kao njihove kolege u FBiH, rekao je Krnjić.

Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO RS-a, rekao nam je da u Fondu nemaju primjedbe o ovom pitanju od ljudi uposlenih u državnim policijskim agencijama sa mjestom prebivališta u Srpskoj.

– Imamo entitetske propise koji regulišu ostvarivanje tih prava. Oni koji rade na državnom nivou, prijavljeni su u entitetskim fondovima i putem Fonda se vrši uplata, kaže Joksimović.

oslobodjenje.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.