Policija kažnjava vlasnike koji izvode pse bez povoca i brnjice - /Arhiva

Od 1. januara do 31. jula 2020. godine evidentirano je 26 događaja u kojima su napušteni psi, psi lutalice, povrijedile drugu osobu, a o kojima su po mjesnoj nadležnosti upoznate općine radi preduzimanja mjera i radnji iz svoje nadležnosti.

Objavljeno pod brojem SN1/2009-151946-415

U prvih sedam mjeseci ove godine Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su izdali 16 prekršajnih naloga, a Općinskom sudu u Sarajevu podneseno je pet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka radi utvrđivanja odgovornosti protiv osoba koje bez nadzora drže ili vode opasne životinje.

U odgovoru na pitanje zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo Bilsene Šahman o načinu postupanja prema takvim osobama navedeno je također da je od januara do kraja jula Kantonalnom tužilaštvu KS podneseno osam izvještaja protiv vlasnika opasnih životinja, zbog postojanja osnova sumnje da su opasne životinje povrijedile drugu osobu.

Od 1. januara do 31. jula 2020. godine evidentirano je 26 događaja u kojima su napušteni psi, psi lutalice, povrijedile drugu osobu, a o kojima su po mjesnoj nadležnosti upoznate općine radi preduzimanja mjera i radnji iz svoje nadležnosti. Uprava policije MUP-a KS u skladu sa važećom pravnom regulativom, preduzima represivne mjere prema vlasnicima pasa koji postupaju suprotno odredbama važećih propisa – navedeno je to u odgovoru na pitanje zastupnice Šahman.

Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova za Faktor je kazao da policija po pozivu dolazi na mjesto gdje je prijavljen vlasnik sa psom bez povoca ili brnjice te ukoliko “utvrdi ima li prekršajne odgovornosti i ukoliko ima elemenata, protiv vlasnika psa, piše prekršajni nalog”.

U skladu sa krivičnim zakonom FBiH u članu 327 navedeno je da “ko pse ili druge opasne životinje izvodi na javna mjesta bez propisane brnjice ili druge odgovarajuće zaštite i bez izravnog čuvanja i time izazove opasnost za život ili tijelo ili imovinu, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci”:Z

Zakon o javnom redu i miru KS predviđa novčanu kaznu od 500 do 1.500 KM osobama koje bez nadzora ili zaštitnih sredstava drže i vode opasne životinje, koje drugog mogu prestrašiti ili povrijediti ili za osobe koje na javnom mjestu zlostavljaju životinje, odnosno na drugi način sa njima surovo postupaju.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.

Povezani članci

Back to top button