Policija u Ilijašu napisala više kazni nego u četiri općine KS zajedno

Sadržaj objavljen pod brojem SN1/2101-120808-8317

Nakon što je Mahir Dević, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, na sjednici Skupštine zatražio da mu se dostave podaci o broju napisanih prekršajnih prijava zbog nenošenja maski na području Općine Ilijaš i drugih sarajevskih općina, a kako je naveo zbog indicija da je “vršen pritisak na policijske službenike da vrše masovno kažnjavanje građana ove Općine uoči Lokalnih izbora 2020”, za Faktor su iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS naveli o koliko se tačno prekršajnih naloga radi.

Iako smo zatražili od policijskog komesara Nusreta Selimovića odgovor na navode zastupnika Devića da postoje indicije da je “vršen pritisak na policijske službenike kako bi pisali kazne građanima Ilijaša pred izbore”, do danas odgovor na to pitanje nismo dobili.

Na području Kantona Sarajevo, u periodu od 01. do 15. novembra 2020. godine, postupajući po Naredbi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, donesenoj shodno aktuelnoj epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj koronavirusom, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, zbog činjenja prekršaja iz člana 8. stav 5) tačke m) Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a koji se odnosi na nepostupanje po naredbi nadležnog organa kojim se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, u konkretnom slučaju nenošenje ili nepropisno nošenje zaštitnih maski, prekršajno su sankcionisali, odnosno, izdali sljedeći broj prekršajnih naloga:

Područje Općine Stari Grad Sarajevo – 106, područje Općine Centar Sarajevo – 184, područje Općine Novo Sarajevo – 67, područje Općine Novi Grad Sarajevo – 43, područje Općine Ilidža – 52, područje Općine Hadžići i Trnovo – 45, područje Općine Ilijaš – 132, područje Općine Vogošća – 15 – naveli su iz MUP-a KS.

Ističu i kako su na području Općine Ilijaš, u periodu od 15. do 19. novembra 2020. godine, “po istom prekršajnom osnovu, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS izdali 19 prekršajnih naloga”.

Policijski službenici su postupali shodno zakonskim ovlaštenjima, te važećim zakonskim odredbama i naredbama nadležnih kriznih štabova donesenim u vezi sa aktuelnom pandemijom koronavirusa – navode iz MUP-a KS.

Sudeći prema brojkama, policija je u Ilijašu za 15 dana napisala više kazni, 132, nego u četiri sarajevske općine zajedno, s obzirom na to da su u najvećoj sarajevskoj općini Novi Grad napisana tek 43 prekršajna naloga, na području Hadžića i Trnova 45, a u Vogošći 15 prekršajnih naloga.

izvor: Faktor

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.

Povezani članci

Back to top button