Ponovni izbori u Doboju i Srebrenici počeli jutros, nema većih kršenja

Redakcija 21. feb 2021 ID: 10676

Ponovni izbori za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj održavaju se danas na 89 biračkih mjesta i načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica na 28 biračkih mjesta (26 redovnih biračkih mjesta i 2 biračka mjesta za glasanje birača u odsustvu u Gradačcu i Živinicama).

Biračka mjesta su otvorena jutros u 07.00 sati, a zatvaraju se večeras u 19.00 sati. Na nekoliko biračkih mjesta je bilo neznatnog kašnjenja u otvaranju iz tehničkih razloga.

Izborna šutnja traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno večeras do 19.00 sati.

U skladu sa članom 14.1 Izbornog zakona BiH ponovni izbori se provode na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Središnjeg biračkog popisa koji su korišteni na poništenim izborima.

Ponovljene izbore u Doboju i Srebrenici u ime Središnjeg izbornog povjerenstva BiH nadgleda 130 supervizora koji su prošli obuku u skladu s Programom i metodologijom koji je utvrdilo i usvojilo SIP BiH, te su na osnovu obuke i položenog testa certificirani.

SIP BiH podsjeća izbornu administraciju u Doboju i Srebrenici da je članom 17.1 Izbornog zakona BiH pored ostalog propisano da predstavnici međunarodnih posmatrača, udruženja građana, političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisnih kandidata mogu promatrati sve izborne aktivnosti, pod uvjetom da se akreditiraju u skladu s Izbornim zakonom BiH.

Član 17.2 Izbornog zakona BiH propisuje da promatrači, u tijeku promatranja izbornog procesa, neće ometati izborne aktivnosti i poštivat će tajnost glasanja.

Suprotno postupanje izbornih povjerenstava i biračkih odbora je kršenje Izbornog zakona BiH.

Odziv birača na ponovnim izborima u Doboju i Srebrenici do 11.00 sati SIP BiH će priopćiti u 12.00 sati, priopćeno je iz SIP-a BiH.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 21. feb 2021 @11:59 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2102-211159-10676 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.

Povezani članci

Back to top button