Porodice 12 žrtava genocida dosad dale saglasnost za ukop u mezarju u Potočarima

Redakcija 1. maj 2021 ID: 15148

Porodice dvanaest žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici do sada su dale saglasnost za ukop posmrtnih ostataka njihovih najmilijih na kolektivnoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Ovo još nije konačan broj žrtava koje će biti ukopane na zajedničkoj dženazi u Potočarima ove godine. Porodice koje se do sada nisu odlučile za ukop posmrtnih ostataka ranije identifkovanih žrtava, čiji posmrtni ostaci su smješteni u Podrinje identifikacionom centru u Tuzli, i dalje imaju vremena za takvu odluku, do samog dana dženaze – pojasnila je Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Prema njenim riječima, u prostorijama Podrinje identifikacionog projekta nalaze se posmrtni ostaci još 36 žrtava koje su njihove porodice također identifkovale, ali još nisu dale saglasnost za ukop.

– Razlog tome uglavnom je nekompletnost pronađenih skeletnih ostataka. U nekim slučajevima radi se o samo nekoliko pronađenih kostiju. Porodice ne gube nadu da će se u narednom periodu pronaći i preostali dijelovi skeleta ovih žrtava, pa odlučuju čekati još neko vrijeme do konačne odluke o ukopu – izjavila je Fazlić.

Istakla je da se u prostorijama Podrinje identifikacionog projekta nalaze posmrtni ostaci još 98 žrtava genocida u Srebrenici, koji su identifikovani uz pomoć DNK analize.

– Porodice ovih žrtava su obaviještene o utvrđenim identitetima, ali one još nisu prihvatile poziv i pristupile konačnoj identifikaciji. Prema dosadašnjim identifikacijama, odnosno saglasnostima za ukop, ove godine će biti ukopan jedan maloljetnik te jedna žena. Najmlađa žrtva koja će se za sada ukopati imala je 17 godina u momentu kada je ubijena. Posmrtni ostaci ovog maloljetnika ekshumirani su iz masovne grobnice Čančari na području Zvornika. On je identifikovan 2013. godine, ali porodica se na njegov ukop odlučila tek ove godine, osam godina nakon identifikacije – kazala je Fazlić.

Prema njenim riječima, najstarija žrtva je imala 56 godina.

– Radi se o muškarcu čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u Pusmulićima, a porodica je posmrtne ostatke identifikovala ubrzo nakon njihovog pronalaska te se odlučila za ukop na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi. Žena koja će se ukopati ove godine u momentu stradanja imala je 24 godine – pojasnila je Fazlić.

U narednom periodu zakazano je nekoliko identifikacija u Podrinje identifikacionom projektu, pa će i u tim slučajevima porodice odlučivati o ukopu na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi.

Do sada su u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopane 6.652 žrtve genocida dok je izvan Memorijalnog centra, u drugim mezarijma, a prema željama porodica, ukopano još 237 žrtava. Na području Srebrenice traga se još uvijek za oko 1.000 nestalih osoba.

– Apelujem ovim putem na sve one koji imaju bilo kakvu informaciju koja bi mogla dovesti do pronalaska posmrtnih ostataka nestalih osoba da konačno progovore i na taj način omoguće konačan smiraj žrtvama i olakšaju njihovim porodicama. Mogu to učiniti anonimno, pozivom na besplatni broj 080020107 ili prijavom lokacije na mapi koja se nalazi na slijedećem LINKU – dodala je Fazlić.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 1. maj 2021 @9:57 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2105-010957-15148 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button