Posao obućara Šaban Tabak radi više od četiri decenije *Arhiva

Info: Aktivni članci 324, Arhivirani članci 4695

U nekim boljim vremenima  imalo se po tri para sezonske obuće, a na popravku se donosila kvalitetna obuća. Sada je sve drugačije. U večini je to po jedan par cipela za svako godišnje doba, a na popravku se najčešće donosi kineska obuća. Ovako ukratko opisuje stanje ilijaški obućar Šaban Tabak, koji se ovim zanatom bavi preko četiri decenije još od davne 1971. godine.  Nijedan zanat nije lagan, pa ni obućarski, ali kada se radi ono što volite, kao što to godinama radi Šaban, u svojoj radnji Obućar “ŠA-BE“ u samom centru Ilijaša, onda vam ništa ne pada teško.

5bf27d88d9368

„Da se sve teže živi vidi se po kvalitetu obuće koje donose mušterije. Tokom 70-tih i 80-tih godina to je bila mahom italijanska i druga kvalitetna obuća, a sada, zbog krize,  najčešće se kupuju kineske cipele, a kvalitet je nikakav. Teško je od nečega što je od lošeg materijala popraviti i napraviti da bude kako treba“. Među  mušterijama skoro podjednako ima i žena i muškaraca, ali  su pripadnice nježnijeg pola, očekivano, dosta zahtevnije od  muškaraca,  govori nam Šaban.

Ovaj zanat odumire, potražnje za uslugama ima  ali nema zainteresovanih koji bi nastavili ovu tradiciju zanata koji itekako da se isplati.  Spreman sam prenijeti svoj zanat na bilo koga zainteresovanog, nekog ko bi radio ovu vrstu posla, ali kako vidim takvih nema, u ovo novo vrijeme ljudi zaradu ne vide u zanatskim poslovima. Omladina ovaj zanat smatra zastarjelim , izvan mode, dodaje nam Šaban.

Mašinama se uglavnom odradi najveći dio posla, a način popravljanja obuće nije starinski kao nekada,  šijući ručno. Međutim, iako mašine čine osovinu zanata i dosta pomažu pri radu, obuća i dalje, više puta, mora proći kroz ruke dok ne bude sasvim popravljena.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.