Posjeta ministra privrede KS: Najavljena nova ulaganja u razvoj industrijskih zona *Arhiva

Info: Aktivni članci 579, Arhivirani članci 4683

Općinski načelnik Akif Fazlić i pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Merima Osmanović danas su ugostili ministra privrede Kantona Sarajevo Harisa Bašića i njegove saradnike.

U kabinetu su razgovarali o stepenu ralizacije projekata čija je implemntacija u toku, te o podršci projektima koji su kandidirani Ministarstvu privrede KS za 2019. godinu.

Potom su obišli lokalitete u industrijskim zonama Željezara i Luka, gdje je u toku realizacija projekata koje je resorno ministarstvo podržalo.

Ministar Bašić je iskazao zadovoljstvo jer se vide rezultati dodijeljenih sredstava lokalnim zajednicama kako bi uredili svoje privredne zone.

“Zadovoljstvo mi je što sam se odazvao pozivu načelnika Fazlića i što sam danas u Ilijašu, u posjeti industrijskim zonama i vidim kako teku radovi.

Uskoro očekujem da program za ovu godinu u okviru kojeg ćemo podržati i razvoj industrijskih zona u općini Ilijaš bude usvojen. Okvirna cifra za cijeli kanton je oko 2.700.000,00 KM. Mislim da je ovaj iznos dostatan da se rasporedi u ovoj godini i na sve općine kantona, a onda da loklana samouprava građevinski servisira svoje industrijske zone, koje su  u razvoju.

Ministarstvo će voditi računa o relativno ravnomjernoj raspoređenosti sredstava. Moram istaći, da ću ja kao ministar imati poseban afinitet prema općinama u tzv. rubnim dijelovima kantona. Dakle, nema više zapostavljanja općina koje su izdvojene iz centra, nego, dapače možda ćemo ih malo i favorizirati, a sve u skladu sa rezultatima rada”, rekao je Bašić.

Načelnik je izrazio zadovoljstvo jer je Vlade KS opredjeljena da podrži projekte koji će privući nove investitore, stvoriti nova radna mjesta i u konačnici značiti ekonomski rast.

“Vlada KS je opredjeljena da razvija projekte koji su biti za lokalne zajednice. Dakle, prije svega mislim na podršku daljem opremanju industrijskih zona kao ključnom elementu za dalji razvoj lokalne zajednice. Općina Ilijaš je kroz projekte iskazala svoje kapacitete u smislu implementacije projekata.

U toku je realizacije značajnih projekata, od rekonstrukcije pristupnog puta za industrijsku zonu Luka i time se stvara povoljan ambijent za privlačenje novih investicija. Mi imamo najavljenu gradnju tri nove hale i to znači dodatno zapošljavanje. Dakle, jako je bitno da se investira u poslovnu infrastukturu i zbog toga je ova vrsta saradnje sa resornim ministarstvom značajna, jer Općina nema kapacitete da samostalno iz svog budžeta prati sve projekte.

Prošle godine dobili smo 200.000,00 KM i 134.000,00 KM na bazi kreditnog zaduženja KS, to je opravdano. Međutim investicije u ovu infrastukturu blizu su milion KM. Općina ima nove projekte za 2019. i 2020. godinu koje kandiduje prema Vladi KS i očekujemo podršku u realizaciji”, kazao je Fazlić.

Općina Ilijaš je prije nekoliko godina bila rekoreder u kantonu po izvoznim rezultatima, rastu zaposlenosti i investiranju. Taj trend je i danas pozitivan. U prošloj godini vrijednost izvoza bila je 250 miliona KM i jedina je općina koja ima pokrivenost uvoza i izvoza sa preko 200 posto, također broj zaposlenih raste. Kako bi se ovi trendovi zadržali potrebno je novo investiranje i nešto što će nove investitore dovesti na područje općine Ilijaš.

Izvor: Općina Ilijaš

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.