Posjeta učenika srednjih škola iz Breze muzeju ARBiH *Arhiva

Učenici srednjih škola iz Breze posjetili komandu 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH i muzej ARBiH na vojnoj lokaciji „Dubrave“ - Živinice.

Info: Aktivni članci 490, Arhivirani članci 3594

Povodom obilježavanja 27. godišnjice od formiranja brezanske 304. bbr ARBiH, Udruženje boraca 304. brigade Breza je 19.12.2019. godine za učenike srednjih škola sa područja općine Breza organizovalo posjetu komandi 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH na vojnoj lokaciji „Dubrave“ – Živinice.

Učenici Mješovite srednje škole „Mehmedalija Mak Dizdar“ i Gimnazije „Muhsin Rizvić“ iz Breze imali su priliku na vojnoj lokaciji Oružanih snaga BiH posjetiti komandu 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH, te vidjeti stalnu muzejsku postavku i eksponate koje u ime Armije Republike Bosne i Hercegovine čuva 2. pješadijski (rendžerski) puk ARBiH.

Muzejski depo u Dubravama je u potpunosti posvećen Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Osim eksponata oružja, dokumenata, uniformi i zastava, postoji i odjeljenje posvećeno herojima, dobitnicima najviših ratnih priznanja, te biblioteka tematske literature i časopisa koji su štampani u vrijeme agresije i odbrane, ali i u postratno doba.

Ova grupa srednjoškolaca u dosadašnjem školovanju imala je priliku učiti o povijesti domovine, ali vrlo malo gradiva se odnosilo na period agresije i odbrane, pa je ovo bila izuzetna prilika da se upoznaju historijskim činjenicama formiranja ARBiH, periodu agresije i odbrane jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

Nakon posjete i obilaska komande 2. pješadijskog (rendžerskog) puka i muzeja ARBiH, vrijedni domaćini su organizovali vojnički grah za sve učenike i posjetioce iz Breze.

Posjeta je realizovana uz punu podršku općinskog načelnika Breze, koji je za potrebe predmetne aktivnosti osigurao prijevoz.

Foto: M.N.

5dfd3f709f48b 5dfd3f9065c98 5dfd3f9b1ee60 5dfd3fab20827

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.