Posljedice koronavirusa u Ilijašu: Bez posla ostalo 1.000 radnika

Info: Aktivni članci 486, Arhivirani članci 4439

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić obratio se građanima općine Ilijaš i predstavio presjek stanja od proglašenja pandemije koronavirusa. Kako je istakao od 16. marta kada je proglašeno stanje nesreće od koronavirusa aktiviran je Štab civilne zaštite Općine Ilijaš koji radi u kontinuitetu.

Institucije i građani dali su značajan doprinos da imamo kontrolisano stanje oko koronavirusa. U jednom momentu imali smo 115 građana u izolaciji i samoizolaciji. Policija je imala obavezu da obilazi 67 ljudi koji su imali rješenja od federalnih i kantonalnih sanitarnih inspekcija. Imamo jednu osobu koja je pozitivna na koronavirus i ona je u potpunoj izolaciji.

Zbog toga želim čestitati građanima općine Ilijaš na poštivanju mjera koje su donesene. Također, čestitam i zdravstvenim radnicima i svima onima koji prate ove mjere i rade na bitnim stvarima, a mislim na našu policiju, komunale radnike, humanitarne organizacije i pojedince koje su pokrenuli humanitarne akcije, naveo je Fazlić.

Socioekonomske posljedice za općinu Ilijaš su teške.

Nažalost, imamo oko 1.000 radnih mjesta koju su praktično izgubljena. Dvije velike fabrike, Standard i Kalea su obustavile svoju proizvodnju iz opravdanih razloga. Jedan broj fabrika je reducirao proizvodnju i sektor obrta koji su zatvoreni trpe velike posljedice. U narednom periodu trend će biti još negativniji. Sanacija posljedica će još dugo trajati, naveo je između ostalo načelnik Fazlić.

izvor: oslobodjenje.ba (Jasmina Mališević)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.